Как да се справим със стреса на работното място?

май 12, 2020 | Здравна информация

Стрес на работното място? Познато, нали? Всеки ден изпадате в безброй стресови ситуации на работно място заради безброй причини. Факторът стрес има негативно влияние върху вашата трудоспособност, здраве и добро настроение.

Човек прекарва една голяма част от живота си на работното място. Именно заради това, когато на човек не му върви в работата, не му върви и извън нея – напрегнат е, тялом е вкъщи, а духом – на работното място. В този ред на мисли, справянето със стреса на работното място, ще има и положително влияние върху здравето, психиката, настроенията и личния живот на човек.

Стресови ситуации и причини за стреса на работното място

Човешкият организъм, колкото и да ни се иска, няма безпределни възможности. В стремежа си да свършим навреме работата си често стигаме до момент, в който се пренатоварваме. Цялото това бързане, поставянето на необмислени срокове от шефовете и високите им изисквания нищо чудно да ви доведат до психически срив и стрес на работното място.

Фактори за формиране на стресови ситуации на работното място са и нощните смени, оставането след работно време, липсата на колегиалност и разбирателство с останалите служители в службата.Когато сте в един общ проект с колеги, които не понасяте или, които предпочитат да се скатават, докато останалите вършат цялата работа, стресът и нервите са почти задължителни.

Дезорганизацията също е фактор, предизвикващ стрес. Когато цял ден си губите времето, КПД-то ви (коефициент на полезно действие) се свежда почти до нула, а мислите ви блуждаят някъде извън офиса, рано или късно се оказвате в много неприятна ситуация – остава един час до края на работното време (или срок за свършване на дадена работа), а вие сте „до кривата круша“. Стресът е почти 100% на лице.

Развитието на технологиите, иновациите в работния процес и невъзможността да се справите с тях и бързо да усвоите работата с тях нищо чудно да ви изкарат извън релси. Стресът на работното място, предизвикан от такъв сорт проблеми, може да бъде избегнат, стига обаче ръководителите на фирмата да организират специални курсове за запознаване и обучение на служителите с новостите.

Смята се, че изложени на стрес на работното място са предимно силно чувствителните хора и тези, които са подложени на стрес и в личния си живот.

Малките доходи, чувството на йерархия и осъзнаването, че се намирате на най-ниското стъпало, липсата на самостоятелност по време на работния процес, монотонността са неща, които също могат да откраднат цялото ви внимание и да влеят негативизъм в съзнанието ви, а вие да се почувствате в стресова ситуация.

Стресът може да бъде предизвикан и от жегата, студът, шумът, липсата на светлина и свеж въздух на работното място и въобще лоши условия за работа.

Ако работното ви място е свързано не със седенето зад бюро, а с цял ден тичане напред-назад, стоенето на крак 8-12 часа, необходимостта да бъдете безгрешни (особено медицинските работници), попадането в задръствания са също стрес фактори.

Начини да се справите със стреса на работното място

Организирайте се, изгответе си план-график. Важно е да знаете какво трябва да свършите през деня и то да бъде напълно постижимо предвид работното ви време.

Вкарайте в ред бюрото си. Понякога е доста изнервящо да търсиш нещо с часове, а то да е под носа ви (под купчините от документи например). Разбира се това не важи за хората, за които хаосът е творческото им вдъхновение.

Задължително излизайте в обедната си почивка. Чистият въздух и разходката ще ви освежат и ще се отразят добре на негативните ви мисли и нагласа, свързани с работа. Най-малкото ще се откъснете поне за момент от стресиращото и изнервящо работно място. А и храната е едно малко щастие и носи наслада за всеки човек.

Използвайте стрес „играчки“ – меки топки, топки от ластици, люлка на Нютон, метални топчета. Може да ги мачкате, подхвърляте, дърпате, „джуркате“ в ръката. Идеята им е да насочат вниманието ви в друга посока, различна от мислите за работа, проекти, задължения, проблеми, които са основните стрес фактори.

Не позволявайте работата да се превърне в център и единствен смисъл на вашия живот. Все пак тя е необходимост за удовлетворяване на материалните ни потребности и начин евентуално да подобрим статуса си на живот. Но само толкова! Необходимо е да осъществявате социални контакти и да се разтоварвате от работния ден с кино, театър, излизане с приятели, спорт или някакво друго любимо ваше занимание.

Не се колебайте да поискате помощ от колегите си или съвет от шефа си, ако изпивате някакви затруднения в работата си. В противен случай нищо чудно да си изгубите цял ден докато се тормозите да разберете къде е проблема, което са си излишни усилия, нерви и стрес.

Недоспиването провокира стреса на работното място, така че, ако трябва си наложете да спите толкова, колкото сутрин като се събудите да се чувствате бодри (за някои хора това са 6 часа, а за други 9 часа сън например).

Научете се да казвате „Не“ и да преценявате собствените си сили, възможности и свободно време. Не се натоварвайте с чужди задачи, които допълнително ще усложнят работата ви. Не сте длъжни да правите услуги на шефове и колеги само, защото са много мили с вас. Ако сметнете, че това ще ви представлява голямо психическо и физическо натоварване и ще попречи да свършите коректно вашите задължения, не се колебайте да кажете „Не“. В противен случай сами ще се вкарате в стресова ситуация. Хората са си го казали: „Това, което сам си причиниш, никой друг не може да ти го причини“.

Перфектен начин за справяне със стреса почти на 100% е да си намерите работа, която да бъде и ваше хоби. Ако си намерите работа, която обичате и ви доставя удоволствие, повече и ден няма да работите. Когато харесвате професията си, работите с желание, имате талант и ви идва от вътре това, което вършите, стресът на работното място ще е последното нещо, за което ще си мислите.

За някои служители обаче именно стресът на работното място е стимул за по-голяма активност, трудоспособност и производителност.

Работата под напрежение, крайните срокове, високите изисквания на шефовете са именно нещото, което амбицира някои служители да дават всичко от себе си, за да успеят. За тях препятствията по трасето не са повод за стрес и депресия, а стимул да открият начина да ги преодолеят. В малки дози стресът помага на хората да изразходват правилно енергията си, така че тя да служи за градивни цели. Важно е само тази мотивация да не се превърне в причина за перманентна преумора.