Как се причинява HPV вирусът

май 12, 2020 | Здравна информация

hpv_вирус

HPV вирусът навлиза в клетките на повърхността на маточната шийка и може да остане там дори и няколко години без това да предизвика започване на заболяване. Ракът се развива в маточната шийка, която е отворена към влагалището. Началният период на развитие протича без симптоми, като този период се нар. дисплазия или преканцероза. След това без видима причина започва да се развива да предизвиква промени в клетките. Началото се харакатеризира с промяна на типичните клетки, покриващи шийката, които се превръщат в атипични – туморни клетки с белези на неконтролиран (инвазивен) растеж. При редовните профилкатични предлеги с цитонамазка се открива наличието им и се пристъпва към лечение, за да се предотварти развитието на рак. Ако не се открие навреме, ракът се развива и води до смърт.

На фигурата – в ляво е здрава тъкан на маточната шийка, в средата – фазата, в която вирсът се разраства, и в дясно – навлизането на вируса в ДНК на клетките.

Прочетете още: Ракът на маточната шийка е лечим, Как да разчетем резултатите от цитонамазката, Каква интимна хигиена да спазваме