Карпален синдром /Carpal Tunnel Syndrom/

май 12, 2020 | Здравна информация

Малките стави на ръката, особено ставата в основата на палеца, може да бъде подложена на сериозно износване на ставния хзущял. Заболявянето започва с усилваща се болка и постепенна деформация довеждаща до невъзможност за захват на ръката.

Карпалният Синдром е често срещан проблем на горните крайници, който се причинява от нарушаване възможностите за проводимост на един от най важните нерви на ръката – т.н. срединен нерв или n. medianus. В основата, по дланната повърхност на ръката започва постепенно стесняване на собствения му канал, в който нерва се намира заедно със всички сгъвни сухожилия за пръстите, в който самия той се разклонява към тях . Няма напълно изяснена причина за тази постепенна компресия, но се предполага връзка с ендокринно нарушение, ендокринен дисбаланс, хронично претоварване на ръката и други причини.

Нерва загубва притока на хранителни вещества, нарушава се локализирано метаболизма,появява се кислороден недостиг, което рефлектира върху неговата способност да провежда импулси. Започват първите оплаквания.

Първоначално – периодично изтръпване на пръстите, нощни събуждания съпроводени с болка често ирадираща към рамото. Постепенно загуба на усет или „мравучкане“, невъзможна идентификация на предмети, загуба на сръчност и безпричинно изпускане на предмети. След време пациентите откриват промяна с изчезване на характерната „възглавничка“ в основата на палеца поради, настъпващата атрофия на мускулатурата. Виж снимката.

Какво да предприемем: Често заболяването се лекува с различни медикаменти, в някои случаи с кратковременен ефект. Поставянето на локални инжекции облекчава кратковременно, но това не променя хода на заболяването, а в някой случаи в дългосрочен план влияе негативно.

Прегледа е препоръчителен при опитен ортопед или хирург на ръка. Той трябва да включи прилагане на тестове за състоянието на засегнатия нерв, както и изключване на друго заболяване на крайника. Препоръчва се и назначаване на електромиографско изследване /ЕМГ/. То определя ясно стадия на заболяването и точната локализация на нервната компресия.

Лечение: Най вероятния и правилен съвет ще бъде за оперативно лечение. За съжаление, това е единственият най-ефективен и сигурен начин за възстановяване. Операцията трябва да се извърши в болнични условия от специализиран екип в планов порядък. Напълно достатъчна е локална анестезия. Продължителноста на интервенцията е от 30 до 60 минути и се понася леко, независимо от възръста на пациента. Обикновено, след първата превръзка още на другия ден ви изписват със съответни инструкции.

Резултати: Ако операцията е извършена в ранен стадий, облекчение настъпва веднага, и в рамките на 30-40 дни се очаква пълно възстановяване. При условие, че лечението е забавено се изисква по-дълъг срок, но сетивноста бързо се подобрява, болките изчезват и се възстановява комфорта. В случайте, когато лечението е прекалено забавено и е налице мускулната атрофия, която виждате на снимката, пълно възстановяване на мускулите не може да се очаква.

Автор: д-р Здравко Киров – ортопед и травматолог в МЦ ЛОРА – Позитано

По материали от личният сайт на д-р Киров