Карцином на простатната жлеза

май 12, 2020 | Здравна информация

Ракът на простата няма специфични симптоми, характерни само за него. Най-често оплакванията при доброкачествена хиперплазия на простатата и рака на простатата се припокриват и обиковено не може да се различи едното от другото заболяване.

Обикновено заболяването се развива бавно. Все пак най-често се появяват смущенията при уринирането – в 60-90% от болните. Те са с тенденция към засилване и не се повлияват изобщо от лечението при доброкачествена хиперплазия на простатата. Разпространява се към правото черво, опашната кост, към перинеума. По-късно се появява и болка от разсейките. Кръв в урината и спермата може да има, но те са по-късни симптоми. Костните и неврологични симптоми също се появяват по-късно.

Постепенно с общата интоксикация и настъпилите усложнения, болните чувстват обща отпадналост, безапетитие и отвращение от месната храна.

Изследванията при рака на простатата са строго специфични и за тяхното назначение е необходим подробен урологичен преглед от лекар специалист. Опитът на лекаря е от особена важност, защото само лекар специалист може навреме да се ориентира и да назначи специфичните за рака на простатата

В страните с добре организирана здравна система, профилактичните прегледи се провеждат 2 пъти годишно след навършване на 40 год. възраст. Това е най-сигурният начин за ранно диагностициране на заболяването и своевременно лечение. Ранното диагностициране и лечение дава дълга преживяемост на болните, а в съвсем ранните случаи пълно излекуване.

Лечението е оперативно и медикаментозно. Мъжете над 40 год. и особено над 50 год. възраст трябва задължително да минават на профилактичен преглед. това е пътят на ранната диагноза. Редовни прегледи, ранно диагностициране – ранно и успешно лечение.

Автор: д-р Владимир Марков – уролог