Катаракта /“вътрешно перде“/

май 12, 2020 | Здравна информация

Катарактата е двустранно заболяване, при което по различни причини лещата е помътнена. Катарактата бива:

Вродена катарактка – характеризира се с помътнение на лещата, което е налице още при раждане или наскоро след това. Може да е едностранна или двустранна, с частично или тотално помътнение на лещата. Понякога тази катаракта може да бъде и придобита след преболедуване от рахит, спазмофилия, тетания, рубеола, токсоплазмоза, вирусни заболявания.
Старческа катаракта – това е най-разппространения тип катаракта. Обикновено се развива след 50-годишна възраст. Оплакванията на пациента са от намаление на зрението. Понякога в началото се подобрява зрението за близо. Значение за зрението има дали помътнението се развива в централната част или периферно. В късните стадии обикновено цялата леща е помътнена и зрителната острота спада до светлоусещане. Опитите да се предотвратят някои от химичните промени, водещи до помътнение на лещата, чрез консервативни средства не са ососбено успешни. Въпреки това с цел забавяне на развитие на катаракта в началните стадии се прилагат различни капки. При напреднала катарракта лечението е само оперативно.
Комплицирана катаракта – развива се в следствие на нарушение на физиологичните процеси в лещата поради друго очно заболяване. Обикновено помътнението започва от задните части и постепенно обхваща цялата леща. Лечението включва лечение на очното заболяване и в определен момент – оперативно лечение на катарактата.
Патологична катаракта – двустранна катаракта, която се развива при общи заболявания. Лечението е предимно оперативно.
Токсична катаракта – среща се рядко. Описана е след приемане на лекарства подтискащи апетита, силни миотици, употребявани за лечение на глаукома, вдишване на нафталинови пари и др. Лечението е спиране на токсичния агент, антикатарактни средства в началните стадии и при развита катаракта – оперативно.
Травматична катаракта – обикновено причина е нарушение на целостта на лещената капсула, най-често при прободни наранявания на окото, без или с наличие на чуждо тяло. Лещата помътнява бързо. Възможна е инфекция и възпалителен процес, или повишение на вътреочното налягане поради запушване на пътищата за отток на вътреочната течност. Освен помътнение травмата може да причини и промяна в положението на лещата, сублуксация или луксация в стъкловидното тяло или напред. При спокойно око може да се наложи оперативно лечение на лещата.
В Медицински център ЛОРА можете да се прегледате при специалист-офталмолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!