Кашлицата е важен симптом

май 12, 2020 | Здравна информация

Кашлицата е симптом на заболяване на дихателната система и е много важно да не бъде пренебрегвана дори при ранната й поява. Тя е симптом, който представлява защитен рефлекс на дихателната система в резултат на дразнене на рецепторите за кашлица на дихателните пътища – от секрети, микроби и чужди частици. Кашлицата възниква при остри и хронични заболявания на дихателната система. Когато е придружена с храчки е влажна или продуктивна, а при липса на храчки е суха. Кашлицата може да е белег на остра инфекция на дихателните пътища, която ако не се лекува навреме, може да доведе до усложнения като ларинготрахит, бронхит и пневмония. Когато детето се събужда неспокойно през нощта със суха „лаеща“ кашлица и „свиркащо“ дишане са симптоми на ларинготрахит. При тежко протичане на това заболяване може да се застраши живота на детето.

Постепенно засилваща се кашлица от момента на възникването й, въпреки приложението на съответните сиропи, алармира за сериозно заболяване, което изисква непременно преглед при педиатър или детски пулмолог.

Кашлица, която продължава повече от 10 дни въпреки първоначално предписаното лечение, много вероятно е да е белег за възникнало усложнение на белия дроб или наличие на хронично заболяване – алергична кашлица (силна кашлица, възникваща в определено време и на определено място, често придружена от затруднено и/или свиркащо дишане), бронхиална астма и ларингоспазъм. При подобна кашлица е изключително важно посещение при детски пулмолог.

„Свиркащо“ дишане възниква при спастичен бронхит, ларинготрахит или в резултат на обостряне на белодробно хронично заболяване – бронхиална астма, бронхопулмонална дисплазия и муковисцидоза. От значение е наличие на други симптоми, които придружават свиркащото дишане“ за разграничаването на типа белодробно заболявания. Такива са пристъп на кашлица, учестено и затруднено дишане и др.

Автор: Д-р Абдул Кахтан, педиатър и детски пулмолог

Най-ново