COVID-19 и сърцето

юни 19, 2021 | Здравна информация

Вече от около почти две години пандемията от COVID-19 e огромен проблем за здравеопазването в световен мащаб. Въпреки че първоначално се смяташе, че COVID-19 е респираторна инфекция, само няколко месеца след откриването на заболяването стана ясно, че инфекцията заплашва и сърцето. Освен симптомите на инфекциозно заболяване засягащо белия дроб, съпроводено с развитието на белодробна пневмония и дихателна недостатъчност, значителен брой пациенти с COVID-19 също са развили тромбо-емболично заболяване, перикарден излив и аритмии.

Как COVID-19 може да увреди сърцето?

Смята се, че COVID-19 уврежда сърцето по два начина:

  1. Първо, инфекцията може да предизвика тежко възпаление в тялото, като отделените цетокини (медиатори на възпалението) може да навреди на функционирането на сърцето.
  2. Второ, вирусът може директно да нахлуе в рецепторните клетки, известни като АСЕ2 рецептори, в миокардната тъкан и да причини пряка вирусна вреда.

Според изследователите размерът на щетите, нанесени на сърцето, зависи от количеството вирусен товар (заразяващата доза вирус), имунния отговор на човек и наличието на съпътстващи заболявания. Въпреки че рискът е по-висок при хора със сърдечни заболявания, дори здрави хора са съобщили за увреждане на сърцето след победа над COVID-19. Основните рискови фактори, според изследователските статии, са хипертония (високо кръвно налягане), дисгликемия (високи нива на глюкоза в кръвта), дислипидемия (висок холестерол) и абнормно затлъстяване (затлъстяване).Смята се, че хипертонията е най-големият рисков фактор. Според едно от проучванията хипертонията е свързана с 2,5 пъти по-голям риск от тежест и смъртност от COVID-19, особено при хора над 60 години. Ендотелните клетки, които покриват кръвоносните съдове, реагират различно на имунната система отговор при хора със сърдечни проблеми.Те потенциално освобождават възпалителни цитокини, които допълнително усилват възпалителния отговор на организма и водят до образуването на кръвни съсиреци.„Възпаленият“ ендотел вероятно допринася не само за влошаване на резултата от COVID-19, но също така се счита за важен фактор, допринасящ за риска от инфаркти и инсулти.

Предстои да се разбере дали ще останат дългосрочни щети,  които COVID-19 може да причини на сърцето. Въпреки че познаваме вируса само от около година и половина, ранните доказателства установяват, че симптомите продължават с месеци. Проучване публикувано в журнала на Американската медицинска асоциация (JAMA), разглеждащo пациенти в клиника след COVID-19, установява, че до 87% от пациентите са имали поне един постоянен симптом – като умора, болка в гърдите и болки в ставите – няколко месеца след възстановяването. Друга статия в JAMA Trusted Source установява, че 78% от възстановените пациенти са имали аномалии в сърцето и 60% са имали продължаващо възпаление на миокарда. По-често тези усложнения имат дългосрочни последици, затова е  изключително важно да ги предотвратим и разпознаем. Много други заболявания, от обикновена настинка до ТОРС (коронавирусният взрив  през 2002 г. В Азия), причиняват сърдечна дисфункция, но COVID-19 се асоциира с по-висока степен на ендотелни или съдови увреждания, като не е изключено  това да доведе до влошаване на дългосрочните последици от COVID-19 в сравнение с други заболявания.Въпреки че е възможно сърдечно-съдовите увреждания да се излекуват сами, както често се случва при ТОРС, това може да доведе и до увеличаване на сърдечната недостатъчност при някои пациенти. За да се ограничи максимално обхвата на сърдечно-съдовата увреда е от изключителна важност  оздравяващите от COVID-19 пациенти  да следят за следните симптоми – и да се консултират с техния лекар или кардиолог, ако ги изпитат: увеличаване или екстремен задух с усилие, болка в гърдите, подуване на глезените, сърцебиене или неравномерен сърдечен ритъм, неспособност да лежи ниско без задух (необходими са 2 и повече възглавници по време на сън), събуждане през нощта задух, замаяност.

Автор: д-р Христо Ангелов – кардиолог в МЦ ЛОРА – Позитано.

Запазете своя час за кардиолог ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370, 0700 175 75