Кога е по-здравословно да ядем банан – докато е зелен или когато е узрял?

ное. 16, 2021 | Здравна информация

Бананът е един от най-обичаните и вкусни плодове. Всички хора от всички възрастови групи похапваме от вкусния плод. А по магазините ни предлагат в изобилие от него – някъде е по-зелен, на други места е хубаво жълт, а на трети – потъмнели и омекнали. Какви банани да си купим, колко да са узрели, какво да изберем? Тук ви предлагаме някои научни факти свързани с бананите и нашето здраве.

Знаете ли, че хранителният профил на бананите се променя докато те узряват? Замисляли ли сте се, че колкото по-узрял е банана, толкова той е по-сладък? Това е така, защото откритите ензими в банана прогресивно разрушават скорбялата (дълга полимерна система от захар, която не е сладка) в прости захари (монозахариди, дизахариди и т.н., които са сладки). Когато бананите узреят, скорбялата вече се е преобразувала в прости захари, а това ги прави по-вкусни и сладки и по-лесни за смилане от организма. Според учените количеството на витамините и минералите намалява в процеса на узряването, затова те препоръчват съхранението им да е в хладилник, което да забави процеса на узряване.

Скорошно японско пручване е установило интересни факти за бананите. Оказало се, че докато узряват бананите започват да стават богати на антиоксиданти и антиракови микроелементи. Напълно узрелият банан е жълт с тъмни петна съдържа субстанция наречена (Tumor Necrosis Factor – Туморно Некрозен Фактор), който има способността да се бори с абнормалните клетки.Проучването също е показало, че колкото са по-тъмни и с повече петна по кората си, толкова повече се повишават противораковите качества. А дори и бананите с потъмняла кора са с осем пъти по-ефективни в повишаване имунитета на организма от тези, които са с все още зелена кора.

Следователно, най-добре е да ядем банани, когато са напълно узрели. Но ако сте с диабет тип 2 или избягвате бързото повишаване на нивата на кръвната захар, може би е по-добре да си хапнете узрял банан с фъстъчено масло – за да могат мазнините да намалят абсорбирането на захар в кръвта. Другият вариянт е да ядете този банан, който е все още зеленикав – фиг. 3 и 4.

Кой е вашият тип банан? Колко ви е вкусен и кога – това е въпрос на лична преценка. Бананът е хранителен плод, който съдържа много ценни хранителни вещества, витамини и минерали. Изберете този банан, който най-много подхожда на вашия здравен статус и му се насладете!