Кои симптоми алармират за проблем със сърцето – практически съвети от кардиолозите на МЦ ЛОРА

фев. 14, 2024 | Здравна информация

Сърдечно-съдовите заболявания са основна причини за смъртта на милиони пациенти по света. Техният брой надвишава многократно смъртността от увреждания като рак, хронични болести и епидемии. Световната статистика отбелязва, че това се дължи на тютюнопушене, лоша храна, липса на движение, прием на алкохол и забранени стимуланти, но главната причина за високата смъртност е, че хората не разпознават и пренебрегват първите предупредителни знаци в организма за наличие на сърдечно-съдов проблем.

 

Особено в България хората понякога много късно търсят лекарска помощ, което многократно усложнява диагностиката и лечението, затова често се стига до тежки увреждания и инвалидизация.

Лекарите кардиолози определят няколко основни симптома, които трябва веднага да Ви накарат да се замислите, че има проблем и да не си затваряте очите пред тревожния звънец на организма.

Кои са тези първи белези на сърдечно-съдова болест?

* Тежест в гърдите;
* Болка в областта на сърцето, която се разпростира и към други части на тялото;
* Задух;
* Нарушение в сърдечния ритъм, докато си в покой;
* Липса на сила;
* Студена пот;
* Треска, топли вълни;
* Отичане;
* Бледа кожа;
* Световъртеж;
* Кашлица;
* Изтръпване на пръстите.

При първи признаци на някои от тези симптоми, трябва непременно и по най-бързия начин да потърсите специалист-кардиолог.
За да дигностицира проблема, кардиологът ще назначи:
* Кръвна картина;
* Електрокардиография;
* Ехокардиография;

Какви други изследвания ще има и каква тактика на лечение ще бъде предприета, зависи от конкретните показания на изследванията и от индивидуалното ви състояние. Но със сигурност ще Ви бъде препоръчана профилактика на сърдечните състояния, която включва няколко основни препоръки:

* Спиране на тютюнопушенето;
* Отказ от употребата на алкохол;
* Здравословно хранене;
* Контрол над стреса;
* Леки упражнения или разходки;
* Редовни профилактични прегледи при кардиолог.

На разположение на всички пациенти, които имат нужда от консултация и преглед, са кардиолозите на МЦ ЛОРА. Необходимо е записване на час през superdoc.bg или на Телефоните на Регистратура.
Очакваме Ви!

Най-ново