Колпит

май 12, 2020 | Здравна информация

Жените често имат течение, което някой път е притеснително, друг път – не. Но бялото течение е нещо, което освен, че не е приятно е и доста сериозен повод за притеснение. Бялото течение е симптом, а не диагноза.

Колпит е бяло течение, което е диагностицирано след направена бактериална проба на влагалищния секрет. Колпитите са възпалителни заболявания. Те биват:

1. Трихомонален – обхваща 20 – 25% от колпитите. Предава се основно по полов път и се причинява от паразита Trichomonas vaginalis. Причинителят може да се разпространи във влагалището, уретрата, пикочния мехур, парауретралните и вестибуларните жлези. До 25% от жените носителки са безсимптомни. Протича остро или хронично.

2. Кандидомикотичен – причинява се от дрождеподобни гъби от род Candida. Проникват във влагалището от чревния тракт и кожата, където са нормални обитатели. Откриват се във влагалищната флора на около 25% от клинично здравите жени. Предразполагащи фактори могат да бъдат: бременност, диабет, антибиотично лечение, кортикостероидно лечение, употреба на орални контрацептиви, промени в имунния статус във връзка с менструалния цикъл, придружаващи инфекции и др. Протича остро или хронично.

3. Бактериален – причинява се от микроорганизъм /Gardnerella vaginalis/, който нормално се среща в респираторния тракт и влагалищната флора на около 30% от клинично здравите жени.

4. Сенилен – причинява се от неспецифична флора. Среща се при отсъствие на естрогенно въздействие върху влагалищната мукоза, което предизвиква нейната атрофия и обедняване на гликоген с изчезване на нормалната влагалищна флора.

В Медицински център ЛОРА и в Лора Медицински център за жената можете да се прегледате при специалист по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!