Конюнктивит

юни 20, 2022 | Здравна информация

Конюнктивитите представлява възпаление на конюнктивата и са най-разпространеното очно заболяване.

Според начина на протичане биват:

1. Остри

2. Подостри

3. Хронични – причините поради, които възникват са най-разнообразни – работа в замърсена обстановка при наличие на прах, дим, химически изпарения, ендокринни смущения, авитаминози, лоши метеорологични условия, некоригирани рефракционни заболявания, вирусни, бактериални, хламидийни инфекции, алергични състояния и др. Болният се оплаква от глождене, дразнене, парене, чувство на чуждо тяло, умора на очите. Обективната симптоматика е по-слаба от субективните усещания. Наблюдава се зачервяване на конюнктивата, слузна, рядко слузно-гнойна секреция. Заболяването е продължително, с месеци и години. При хроничния конюнктивит лечението може да бъде успешно, само ако се открие причината. За целта се прави микробиологично изследване и в зависимост от резултата се предписват подходящи капки. Коригира се рефракцията, лекуват се заболяванията на слъзните и носните пътища.

Според вида на секрета се делят на:

 • Катарални – обикновено се засягат последователно и двете очи. Клепачите и конюнктивата се подуват и слепват от обилен секрет, който може да бъде слузен, слузно-гноен или фибиринозен. Могат да се появят кръвоизливи. Протичането е остро от 8 дни до 2-3 седмици
 • Гнойни
 • Псевдомембранозни
 • Мембранозни

Според вида на причинителя биват:

 • Бактериални – стафилкокови, пневмококови, стрептококови, менингококови, гонококови, дифтерийни и др.
 • Вирусни:
  – херпесни /появяват се вследствие заразяване с Herpes simplex – по-често при деца с поява на конюнктивит с парене, дразнене, лека болка и фотофобия. Заболяването може да премине и върху роговоцата на окото.
  – аденовирусни и др.
 • Хламидийни:
  – трахома – това е едно от най-старите заболявания на света, от което боледуват около 500-600 млн. души в Азия, Африка, Бразилия, Австралия и Латинска Америка. Заболяването е двустранно. Причинителят се размножава в епителните клетки. Заразяването става чрез замърсени ръце, общи кърпи, липса на хигиена. Заболяването може да обхване и роговицата на окото. Протича бавно с години. Може да доведе до редица усложнения – деформиране на клепачите, ентропиум, сраствания и др. След приложено лечение и затохване на процеса може да се наложи оперативно лечение на клепачите. Важна е профилактиката при наличие на зараза и спазване на строга хигиена.
  – паратрахома – диагнозата се установява след цитонамазка на конюнктивата и серологично.
 • Алергични:
  – Поленов /сенен катар/ – остър алергичен конюнктивит свързан със сенна хрема. Алергията е към треви, полени, животински отпадъции. Пациентът се оплаква от зачервяване, сълзене и сърбеж. Налице е зачервяване и оток на клепачите и конюнктивата.
  – Пролетен катар – алергично заболяване, започващо обикновено след 5 годишна възраст , по-често при момчета и изчезващо след пубертета. Предполага се алергия към ултравиолетовите лъчи, но също така играе роля и свръхчувствителност към полени, треви и др. Обикновено се проявява през пролетта и лятото. Среща се в страни с по-топъл климат. Пациентът се оплаква от силен сърбеж, фотофобия и лепкав жилав секрет.
  – Автоимунни
  В Медицински център ЛОРА можете да се прегледате при специалист-офталмолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист-офталмолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за офталмолог ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370, 0700 175 75