Коремна болка – превенция, усложнения и състояния свързани с коремна болка, част 3

окт. 19, 2022 | Здравна информация

Предотвратяване на болки в корема

В много случаи болката в корема може да бъде предотвратена чрез възприемане на начин на живот и диетични избори, които са насочени към причината за вашата болка. Запек, храносмилателни разстройства и дори коремни наранявания често могат да бъдат предотвратени.

Следните стъпки могат да ви помогнат да предотвратите коремна болка:

 • Пии много вода. Да останете хидратирани може да ви помогне да избегнете запек.
 • Развийте навици за редовно изхождане. Много хора могат да се обучат да имат редовни движения на червата, за да избегнат запек.
 • Следвайте балансирана диета, пълна с фибри. Яденето на различни плодове, зеленчуци и богати на фибри храни, като пълнозърнести храни, може да помогне за поддържане на здравословно храносмилане и намаляване на запека.
 • Яжте редовно и бавно. Яденето на умерено големи ястия, вместо да чакате, докато сте много гладни и да се напълните, може да помогне да избегнете болката от преяждане или ядене на празен стомах.
 • Упражнявай се редовно. Получаването на достатъчно физическа активност може да помогне за предотвратяване на запек и укрепване на коремните мускули, което може да помогне за предотвратяване на напрежението.
 • Носете предпазен колан правилно. Коремните наранявания от автомобилни катастрофи често могат да бъдат предотвратени чрез носене на предпазен колан, тъй като той е предназначен за носене, отбелязва Kaiser Permanente.

Усложнения на коремна болка

Хроничната коремна болка е свързана с редица вредни усложнения, включително промени в хранителните ви навици и психологически стрес. Хората със синдром на раздразнените черва , например, са по-склонни да развият разстройства на настроението като депресия и тревожност.

В допълнение, много от основните състояния, които причиняват коремна болка, могат да доведат до сериозни усложнения, включително възможността за структурно увреждане на храносмилателната система от инфекция, рак и неговите лечения и възпалително заболяване на червата .

За да намалите риска от усложнения, важно е да потърсите медицинска помощ за болката в корема, ако е внезапна и силна или ако включва симптоми като треска, кървави изпражнения, загуба на тегло, гадене и повръщане или видимо подуване.

Трябва също така да планирате посещение при лекар, за да провери болката ви, ако продължава повече от няколко дни или ви притеснява.

Свързани състояния на коремна болка

Някои от най-честите състояния, свързани с коремна болка, включват следното:

 • Синдром на раздразнените черва – Това състояние се характеризира със симптоми като диария, запек и подуване на корема.
 • Запек- Ако нямате редовни движения на червата, може да се почувствате подути и сити и да изпитате остри газове в корема.
 • Пептична язва- Когато се развие рана в лигавицата на стомаха или горната част на тънките черва, може да изпитате усещане за парене, подобно на пристъпи на глад, заедно с гадене, повръщане или киселини.
 • Панкреатит- Възпалението на панкреаса може да причини остра, силна болка в горната средна част на корема, заедно с гадене, повръщане или висока температура. Това състояние може да бъде остро или хронично.
 • Дивертикулит- Когато малките торбички във вашето дебело черво (дебелото черво) се инфектират или възпалят, може да изпитате дискомфорт или чувствителност в долната лява част на корема.

 

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при гастроентерологхирург по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за гастроентеролог  , хирург или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370, 0700 175 75

Най-ново