Коронарната болест – профилактика и лечение

май 12, 2020 | Здравна информация

Коронарна болест – какво е това?

Коронарната болест е болест на кръвоносните съдове на сърцето, които излизат директно от аортата и обхващат сърцето подобно на „корона“. От там и наименованията „коронарни съдове“, респективно „коронарна болест“.

Коронарните съдове снабдяват сърдечния мускул с кръв, богата на хранителни вещества и кислород. С напредване на възрастта калциевите и мастните натрупвания стесняват стените на тези съдове и те загубват еластичността си. Поради това през тях протича по-малко кръв от необходимата.

Състоянието на нарушен приток на кръв към сърцето се нарича Коронарна болест. Процесът започва в ранна детска възраст. но се проявява клинично в зряла възраст под формата на стенокардия, по-известна като „гръдна жаба“. Най-тежкото усложнение на стеникардията е миокардният инфаркт – остро цялостно запушване на коронарен съд поради спазъм или тромбоза.

Какви са симптомите на коронарната болест?

Стеснението на коронарните съдове трябва да достигне приблизително 50%, за да се появят някакви оплаквания. Най-често те са болки в гърдите, в лявото рамо и понякога в областта на шията. В началото те възникват във връзка с някакво физическо или психическо напрежение. При по-нататъшно стеснение на коронарните съдове болките се появяват и при по-леки движения, дори пр спокойствие. Може да се появят сърцебиене и/или недостиг на въздух. При много пациенти оплакванията, свързани с коронарната болест, са нетипични – те нямат никакви болки или други от изброените симптоми. Като общо важи правилото, че и при най-малки оплаквания трябва да се отиде на лекар. Той ще ви диспансеризира и ще следи състоянието ви, но за тази цел е необходима и вашата активна помощ.

Какво можете да направите, за да предотвратите услоненията на коронарната болест?

НЕ ПУШЕТЕ! Тютюнопушенето е основен рисков фактор за коронарната болест. Вредните вещества в цигарите, пурите, тютюна за лула са една от причините за стесняването на коронарните съдове. Те могат да доведат до пълното запушване на някои от тях и така да предизвикат инфаркт.

ХРАНЕТЕ СЕ ЗДРАВОСЛОВНО! Намалете излишните килограми, ако имате такива. Нормалното тегло се определя приблизително така: височината – 100 /например, ако сте високи 176 см – 100 = 76 кг, т.е. вие трябва да тежите не повече от 76 кг/. Употребявайте здравословна, по-слабо калорична храна /по-малки количества мазнини, а също по-малко захар и сол, наричани още „белите отрови“/. Наблягайте преди всичко на плодовете и зеленчуците. Тези съвети въжат и за хора с нормално телесно тегло. Можете да се снабдите и със специални готварски книги с подходящи диетични и нискокалорични менюта, които също могат да бъдат твърде вкусни. Провеждайте 1-2 седмично „разтоварващи“ дни с консумация предимно на плодове и зеленчуци.

ДВИЖЕТЕ СЕ! За физическото си натоварване заболелият от коронарна болест трябва да знае – резките физически натоварвания, както и липсата им въобще, са еднакво опасни.

ИЗГРАДЕТЕ СИ ПОЛОЖИТЕЛНО ОТНОШЕНИЕ към заобикалящата ви действителност! Избягвайте конфликтите и неприятностите както на работното място, така и у дома. Радостта от хубавите неща разтоварва сърцето, а това е нещото, от което то се нуждае. Запознайте се с някои техники за освобождаване на напрежението от ежедневния стрес – йога, автогенен тренинг и др.

Какво още трябва да знаете …

ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ НАТОВАРВАТЕ? Физическото натоварване при всеки отделен пациент се определя индивидуално. Вашият лекар най-добре ще ви посъветва какъв режим трябва да изберете, тъй като движенията могат да бъдат и полезни за сърцето ви. По принцип нормалният живот е напълно възможен – вие можете да се грижите за домакинството, да ходите на почивка, да упражнявате своето хоби, да водите нормален сексуален живот.

МОЖЕТЕ ЛИ ДА УПРАЖНЯВАТЕ ВАШАТА ПРОФЕСИЯ? Отговорът на този въпрос е ДА! Изключения правят само пациентите, чиято професия изисква голямо физическо натоварване, високо ниво на стрес на работното място и работа на смени. В такива случаи е наложително да помислите за промяна.

НЕОБХОДИМИ ЛИ СА МЕДИКАМЕНТИ? Определено ДА! Заедно с промяна на стила на живот е необходимо и подходящо дълготрайно лечение. Важно за вас е строгото спазване на предписанията на лекаря. Не трябва да се отказвате от някои лекарства или да променяте дозите по ваше усмотрение, дори и да се чувствате добре. Медикаментите, които се предписват за коронарна болест са доказали своята ефективност от дълги години. Трите основни групи медикаменти за коронарна болест са: нитропрепарати, бета-блокери и калциеви антагонисти.

Какво представляват нитропрепаратите?

Нитропрепаратите разширяват кръвоносните съдове и леко понижават кръвното налягане. Те действат директно и на коронарните съдове, като подобряват кръвоснабдяването на сърцето. Поради разширяване на кръвоносните съдове и на мозъка, може да се появи главоболие, което изчезва след няколко дни.

Как действат бета-блокерите?

Бета-блокерите забавят пулса и понижават кръвното налягане. Те са предназначени за пациенти, които освен коронарна болест имат и високо кръвно налягане. Страничните ефекти на бета-блокерите могат да бъдат умора, виене на сявт, изпотяване, безсъние и др.

Как действат калциевите антагонисти?

Калциевите антагонисти действат подобно на нитропрепаратите. Те понижават по-силно кръвното налягане, а някои от тях забавят и пулса.

Трябва ли да се оперира?

Операцията е наложителна, когато голяма част от коронарните съдове са стеснени до такава степен, че през тях може да премине само 1/3 от необходимото количество кръв. Има различни оперативни методи, които се подбират специално за конкретния случай.

Животът може да бъде прекрасен, само трябва да се повярва в него!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при кардиолог. В МЦ ЛОРА работят изключителни лекари – кардиолози, потърсете ги за преглед и съвет!