Къде да търсим лекар, ако се разболеем по време на почивка в България

юни 24, 2024 | Новини

Как да постъпим, когато сме болни по време на почивка?
Всички се молим да не ни се случва, но и всеки от нас знае, че може да се наложи да търси лекар по време на почивка на морето или в планината. Ако преживеете инцидент или заболяване, е хубаво да знаете, че може да се обърнете към ВСЕКИ общопрактикуващ лекар, който има сключен договор с НЗОК.

По Здравна каса получавате до два безплатни прегледа за всеки гражданин, който не е част от пациентската листа на общопрактикуващия лекар, но има избран личен лекар в друг район в страната.

Този лекар има ли право да ни изписва лечение и да ни изпрати при специалист?
Да, той ще Ви прегледа, ако е необходимо, ще Ви насочи с направление при лекар специалист и ще Ви предпише необходимите лекарства.

Трябва ли да заплатим услугата?
Не, дължите само потребителската такса от 2,90 лв., за която трябва да Ви издадат касов бон.

В случай, че Ви поискат допълнително заплащане на каквато и да е друга сума, изискайте финансов документ, който ще Ви послужи при евентуално оспорване на сумата пред компетентните органи.

Какво се случва, ако се налага постъпване в болница?
В такъв случай лекарят Ви изготвя направление за хоспитализация. За престоя си в болницата заплащате потребителска такса в размер на 5,80 лв. за всеки ден болничен престой, но за не повече от 10 дни в годината.

Кои документи не трябва да забравяме, когато тръгваме на почивка?
Единствено трябва да носите личните си документи, за да удостоверите Вашата самоличност. Вече не е нужно да представяте Здравната си книжка.
При посещение на зъболекар, обаче, е задължително да носите своята Здравно-осигурителна книжка, за да може той да нанесе в нея денталните дейности, които е извършил по здравна каса.