Лаймска болест

май 12, 2020 | Здравна информация

Лаймската болест е бактериално инфекциозно заболяване, което се причинява от един вид спирохета Borelia burgdorferi и се разпространява чрез ухапване от кърлеж. Кърлежите могат да заразят с тази спирохета хора и животни. Кърлежите са много малки и много често ухапването може да остане незабелязано от човека. За да са преносител на тази зараза, те трябва да бъдат заразени преди това с нея. Не всички кърлежи са заразени с този бактерий. Заразяват се, докато пият кръв от заразено животно, а после предават инфекцията и на потомството си. По този начин се образуват „природни огнища“.

Човек се заразява с Лаймска болест, ако е ухапан от кърлеж, приносител на тази болест. Лаймската болест спада към трансмисивните заболявания, чиито причинители се предават от кръвосмучещи насекоми и кърлежи. Тя има сезонен характер – случаите зачестяват през лятото и есента, което съвпада с периода на активност на кърлежите.

Интервалът от първия контакт на човека с причинителя до изявата на първите симптоми (оплаквания) на заболяването се нарича инкубационен период. Инкубационният период на Лаймската болест е от 3 до 30-ина дни.

Диагнозата се поставя след преминаване на редица изследвания. Лаймската болест протича в няколко фази и може да причини увреждане на кожата, ставите, сърцето и нервната система на човека. Ранната фаза се развива винаги на мястото на ухапването от кърлежа и предизвиква образуването на характерен, разширяващ се червен кръг в кожата.

Болният от Лаймска болест не е заразноопасен за околните. Лаймска болест не може да се развие без ухапване от заразен кърлеж.

Лаймската болест засяга хора от двата пола във всяка възраст. Хората, които прекарват повече време в гористи и тревисти местности са изложени на по-висок риск. Въпреки че имунната система създава антитела, за да се бори с болестта, все пак след преболедуване и оздравяване от Лаймска болест, е възможно пак да се заразите.

Потърсете лекарска помощ, ако развиете характерния кожен обрив и/или грипоодобно заболяване след като сте били ухапани от кърлеж. Обърнете се към лекар и ако получите парализа на лицето, оплаквания от подуване и болка в ставите, постоянна замаяност или прескачане на сърцето.

Тъй като често ухапването от кърлеж остава незабелязано, потърсете лекар, ако след като били в район, където Лаймската болест е разпространена или сте били в гориста или тревиста местност с много диви животни през лятото и есента, изпитвате грипоподобни оплаквания или забележите червен пръстеновиден обрив като „мишена“ по тялото си.

Ако забележите кърлеж в кожата си, най-добре се обърнете към лекар, който да го премахне. Повече за ухапването от кърлеж можете да прочетет тук.

Най-сигурният начин за предпазване от Лаймска болест е да се предпазите от ухапване от кърлежи. Желателно е да се предприемат следните мерки:

намажете или напръскайте кожата си и облеклото си с репелент (вещество, отблъскващо насекомите и кърлежите) като строго спазвате указанията за приложение на производителя
при пребиваване в гористи и тревисти местности през лятно-есенния сезон използвайте облекло, покриващо по-голяма част от кожата Ви (дълги ръкави, дълги панталони, вмъкване на крачолите в чорапите и обувките, шапка и др.)
обличайте светли дрехи- кърлежите са тъмни на цвят и така по-лесно се откриват ако са попаднали върху Вас
ако живеете в гориста местност, използвайте препарати от групата на акарицидите (такива, които убиват кърлежите) за обработка на дома си и пространствата около него
след пребиваване в гориста или тревиста местност огледайте внимателно кожата на тялото си и скалпа (също и на Вашите деца). За да успее да Ви зарази с причинителя на Лаймска болест кърлежът трябва да престои върху кожата Ви не по-малко от 24-48 часа, така че откриването и премахването му в този интервал намалява значително риска. Кърлежите предпочитат топли и влажни места, така че най-често може да ги откриете под мишницата, около слабините, под гърдите на жените, по врата и в скалапа. Прегледайте по същия начин и Вашия домашен любимец.
Ако откриете кърлеж върху кожата се обърнете към лекар или го премахнете по най-бързия начин.

Кърлежът трябва да бъде изследван в лаборатория или в Националния център по заразни и паразитни болести за наличие на бактерия Borrelia burgdorferi.

Всеки, ухапан от кърлеж, е наложително да се изследва за наличие на антитела на Лаймска болест.

Цените на Лаборатория Лора на ул. Позитано 10 са:

Лаймска болест IgG – серум – 23 лв.
Лаймска болест IGM – серум – 23 лв.
В Медицински център ЛОРА можете да се прегледате при специалист по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!