Лекува ли се катаракта /перде на окото/ без операция?

юли 9, 2024 | Здравна информация

Много от пациентите, дигностицирани с каракта, са стресирани от оперативното лечение и не се съгласяват на подобна интервенция, докато не се убедят, че нямат друг вариант. Тази позиция е разбираема, тъй като операцията винаги е свързана с болка и с риск от усложнения. Освен това им изглежда странно, че медицината все още не не е открила друг вид лечение за болест, която засяга толкова много хора.

Така пациентите започват сами да търсят други методи. Те се обръщат към фармацевти, остеопати, хомеопати, нетрадиционни методи на лечение, справочници по традиционна медицина, лечители и магьосници. И намират много „ефективни“ лекарства в аптеките, рецепти за домашни капки за очи, разкриват световни конспирации на фармацевтите, революционни електронни устройства, очила, масажи и гимнастики, които обещават изцеление.

Тук ще разгледаме някои от тези методи и ще се опитаме да разберем как действат върху очите.

Капки за очи
Може би най-достъпното и най-рекламираното лекарство за катаракта са капките за очи. Има много видове капки, но същността им е една и съща. Капките обикновено се описват като витамини, които подобряват кръвообращението и метаболитните процеси. Те наистина могат да съдържат витамини, чиято липса води до повечето очни заболявания. Но това не означава, че такива капки лекуват тези заболявания. Често индикациите за тези капки включват лечение освен на катаракта и на всички хронични очни заболявания – от синдрома на сухото око до глаукома.

Практиката да се предписват витаминни капки за катаракта е обичайна от много години. Това продължи, докато научните изследвания най-накрая доказаха, че никакви капки за очи не забавят развитието на катаракта. Въпреки това нови видове капки се появяват отново и отново. Имената се променят, съдържанието на бутилките и ефектът остават същите.

Народните рецепти за капки за очи могат да се обсъждат безкрайно. Те се приготвят от всички билки, които имат поне някакво отношение към медицината, като се започне от мед, чай, сок от алое, семена от копър, зеленчуци, плодове и … земни червеи. Да, съвременната медицина еволюира, започвайки от наследството на традиционната медицина. Но означава ли това, че всеки пациент трябва сам да премине през този дълъг път отново и да изпробва всички рецепти върху себе си. Сега имаме научен метод, с помощта на който такива лекарства вече са тествани, като вредните и безполезните са изоставени.

Биологично активни добавки
Хранителните добавки за зрение на теория действат подобно на витаминните капки за очи. Ако капките проникнат директно в очната ябълка, тогава активните вещества на хранителните добавки навлизат в кръвта и се разпространяват в очната тъкан.

Сега учените обсъждат ползите от хранителните добавки само за междинния стадий на свързаната с възрастта дегенерация на макулата и дори тогава мнозина са скептични относно ефекта им и не го смятат за категорично доказан.

Що се отнася до катарактата, нито една хранителна добавка досега не е потвърдила ползите си в надеждни клинични изпитвания и не е показала, че може да забави помътняването на лещата.

Хомеопатия
Хомеопатията е алтернативен метод за лечение на заболявания с многократно разредени активни съставки. Има много хомеопатични лекарства за лечение на очни заболявания, включително за лечение на катаракта. Създателите на лекарствата обещават, че катарактата спира и лещата вече не помътнява. Теоретичните основи обаче на влиянието на хомеопатичните лекарства не съответстват на механизмите на функциониране на здравия организъм. Техните разтвори са толкова разредени, че активното вещество не може да бъде открито със средствата на научните методи.

Очна гимнастика
Гимнастиката за очите предлага различни техники, базирани на движенията на очите: обръщане надясно, наляво, нагоре, надолу, диагонално, въртене, рисуване на спирали и осмици, често мигане, присвиване, преместване на погледа от близки към далечни обекти и обратно, затопляне, притискане на очите с длани, излагане на светлина през затворени клепачи.

Изпълнявайки тези упражнения, можете да отпуснете очите си, уморени от зрителна работа и да подобрите зрението си. Когато човек прекара целия работен ден в четене, писане или пред компютър, гимнастиката много помага на очните мускули да се отпуснат, но нищо повече. Това не влияе на помътняването на лещата.

Офталмолозите на МЦ ЛОРА са на Ваше разположение за преглед и консултация след записване на час през телефоните на Регистратура или през платформата superdoc.bg.