Менингит

май 12, 2020 | Здравна информация

Менингитът е възпалително заболяване на мозъчните обвивки, което се причинява от най-различни инфекциозни фактори: вируси, бактерии, гъбички, паразити, както и пряко дразнене на мозъчните обвивки от токсични вещества.

Независимо от вида на причинителя всички менингити имат основно клинично ядро – менингеален синдром. Той се характеризира със симптоми на менинго-радикулерно дразнене /главоболие, повръщане вратна скованост, фоно- и фотофобия и др./ и много характерни ликворни промени. Общият вид на ликвора може да бъде бистър, опалесцентен, мътен или кървав. При лумбална пункция гръбначномозъчната течност изтича под налягане.

Менингитите се подразделят на:

Вирусни /небактериални, доброкачествени/ менингити – над половината от случаите в Европа се причиняват от ентеровируси – Коксаки В или ЕСНО. Тези менингити имат осто или подостро начало и доброкачествено протичане. Обикновено пациентите оздравяват за 1-3 седмици.
Бактериални менингити. Гнойни менингити – в около 70% от случаите се причиняват от Haemophilus influenzae, Naisseria meningitidis и Streptococcus pneumoniae. При около 20% от болните не е възможно да се докаже причинителят. 80% от гнойните менингити се развиват преди 10-годишна възраст. В хода на гнойния менингит могат да настъпят редица усложнения: мозъчен оток, хидроцефалия, тромбоза на венозните синуси и много рядко мозъчен абсцес.
Туберкулозен менингит – съществуват предразполагащи фактори за неговото развитие: СПИН, малигнено заболяване, продължително лечение с цитостатици, хроничен алкохолизъм. В продължение на няколко седмици пациентът има неспецифични оплаквания – главоболие, безапетитие, отслабване на тегло, отпадналост, нощни изпотявания и др. Едва в следващия стадий се развива менингеален синдром. Понякога се наблюдават и огнищни неврологични симптоми, като увреда на ЧМН, епилептични припадъци, нарушения в съзнанието, състояния на обърканост. Като усложнение се установява хидроцефалия, възпаление на кръвоносен съд в мозъка, с последващо развитие на инфаркти в средна или предна мозъчна артерия и др.
В Медицински център ЛОРА можете да се прегледате при специалист-невролог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!