Менопауза /климактериум/ – какво трябва да знае всяка жена?

юни 11, 2024 | Здравна информация

Менопаузата е естествена част от остаряването и бележи края на вашия репродуктивен период – времето, в което може да забременеете и да износите дете. Тя е нормална част от развитието Ви като човек и жена и не е задължително непременно да бъде кошмарно преживяване.

Днес медицината има отговори на голяма част от въпросите, които менопаузата може да предизвика у Вас, затова с помощта на специалистите в МЦ ЛОРА ще се опитаме да задоволим Вашия интерес.

Кога настъпва менопаузата?
Менопаузата е моментът, когато са изминали 12 последователни месеца без да имате менструален цикъл при липса на операция или медицинска намеса, която би могла да доведе до спиране на цикъла Ви.

Такива медицински намеси са: хормонална стимулация на раждаемостта, лъчева терапия или хирургично отстраняване на яйчниците.

Кои са трите етапа на менопаузата?
Естествената менопауза е постоянният край на репродуктивните ни способности, като процесът е постепенен и протича на три етапа:

Перименопаузата
или „преходът към менопауза“ е началният етап на този процес.
Перименопаузата може да започне осем до десет години преди менопаузата, когато вашите яйчници постепенно започват да произвеждат все по-малко естроген.

Обикновено тя възниква, когато сте на около 40 години. Перименопаузата продължава до менопаузата, точката, когато вашите яйчници спират да отделят яйцеклетки.

През последните една до две години от перименопаузата спадът на естрогена се ускорява значително. На този етап много хора могат да изпитат симптоми на менопауза. Но през това време все още имате менструални цикли и можете да забременеете.

Менопауза:
Менопаузата е моментът, когато вече нямате менструални периоди. На този етап вашите яйчници са спрели да отделят яйцеклетки и не произвеждат по-голямата част от хормона естроген. Вашият гинеколог диагностицира менопаузата, когато нямате менструален цикъл в продължение на 12 последователни месеца.

Постменопауза:
По време на този етап симптомите на менопаузата като горещи вълни, нервност, безсъние и други може значително да се подобрят. Някои хора обаче продължават да изпитват симптоми на менопауза десетилетие или дори повече след менопаузата. В резултат на по-ниското ниво на естроген, хората в постменопаузалната фаза са изложени на повишен риск от някои здравословни състояния като остеопороза и сърдечни проблеми.

Каква е нормалната възраст, на която да чакаме менопауза?
Средната възраст на менопаузата при жените в Европа е приблизително 51-52 години. Преходът към менопаузата обаче обикновено започва в средата на 40-те.

Кои са симптомите на менопауза?
Може да преминавате в менопауза, ако започнете да изпитвате някои или всички от следните симптоми:

* Горещи вълни – внезапно силно усещане за топлина, което се разпространява по тялото ви;
* Нощно изпотяване и/или студени вълни;
* Вагинална сухота, която причинява дискомфорт по време на секс;
* Трудно заспиване;
* Раздразнителност, промени в настроението или лека депресия;
* Суха кожа;
* Чувствителност на гърдите;
* Влошаване на предменструалния синдром;
* Нередовна менструация или менструация, която е по-тежка или по-лека от обичайното.

Някои жени може също да изпитват:

* Сърцебиене;
* Главоболие;
* Болки в ставите и мускулите;
* Промени в сексуалното влечение;
* Затруднена концентрация или пропуски в паметта;
* Покачване на теглото;
* Косопад или изтъняване на косата.

Тези симптоми са причинени от промените във вашите хормони. Някои хора могат да имат интензивни белези на менопауза, докато други – само леки оплаквания.

Дали навлизате в менопауза или това е някакъв здравословен проблем, може да определи само Вашият гинеколог. Затова прегледът и изследванията поне веднъж годишно са задължителни след навършване на 40 години за всяка жена.

Свържете се с гинеколозите на МЦ ЛОРА, които подробно ще Ви разяснят какъв е верният начин да преминете възможно най-безпроблемно през този специфичен момент от живота си.