Мигрена

ное. 17, 2021 | Здравна информация

Мигрената представлява идиопатично, повтарящо се главоболие, появяващо се на пристъпи с продължителност от 4 до 72 часа. Типични характеристики са: едностранна локализация, пулсиращ характер, умерена до тежка интензивност, придружава се от гадене, фото- и фонофобия. Различават се: мигрена без аура – обикновена мигрена. Наблюдава се при около 75% от болните и мигрена с аура – класическа, усложнена мигрена. Наблюдава се при около 20% от болните.

Аурата е комплекс от неврологични симптоми, които предизвестяват или съпътстват пристъпа. Никой от симптомите на аурата не продължава повече от 60 минути.
Мигрената се асоциира по-често с женския пол, с фамилната обремененост и менструалния период. 90% от болните получават своя първи пристъп преди 40-годишна възраст.
Според по-съвременната „неврална“ хипотеза мигрената се дължи на първично-неврогенна церебрална дисфункция.

Факторите, които могат да провокират настъпването на мигренозния пристъп са стрес, метеорологични промени, физическо и психическо изтощение, недостатъчен сън, гладуване, консумация на шоколад, вино, цитрусови плодове и млечни продукти.

При използването на съвременните диагностични критерии за главоболието за поставянето на диагноза „мигрена“ понякога е необходимо провеждане на ЕЕГ, Доплерова сонография, КТ и рентгенография на черепа и шийните прешлени.

Профилактика се провежда при условие, че пациентът има най-малко 2 мигренозни пристъпа месечно или един главоболен пристъп, който трае повече от 3 дни.

В МЦ ЛОРА  можете да се прегледате при специалист-невролог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за невролог ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370, 0700 175 75