Миома на матката

май 12, 2020 | Здравна информация

Миомата на матката представлява доброкачествено разрастване на гладкомускулните влакна на маточната мускулатура.

Характерни свойства са бързото нарастване на миоматозните възли през бременността и намаляване на размера им през менопаузата или вследствие приложение на антиестрогенна терапия.

Миомата на матката се развива често при жени с хипертония, обезитас и мастопатия. Рядко се срещат под 3-годишна възраст и първично при жени в менопаузата. Развива се по-често при нераждали и жени с ниска фертилност. Наблюдава се и фамилна предразположеност.

Често е налице безсимптомно увеличение на матката, откриващо се инцидентно при гинекологичен преглед. Оплакванията са тежест ниско в корема, налягане върху пикочния мехур, водещо до често уриниране. Понякога причинява болка в гърба или тежест в малкия таз.

Менструалните нарушения са под формата на: хиперменорея, менорагия, неправилни менструации – често свързани с миоматозните възли.

Ехографията определя местоположението, размера и съдържанието на миоматозните възли. Изследването е важно за проследяване динамиката в развитието на процесите. При малки и асимптомни миоми е достатъчно наблюдение с ежегодни прегледи и ултразвуково проследяване на размера.

В Медицински център ЛОРА и в Лора Медицински център за жената можете да се прегледате при специалист по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!