Миопия – диагностика, продължителност и възможности за лечение, част 2

окт. 20, 2022 | Здравна информация

 

Как се диагностицира късогледството?

Пълният очен преглед от оптометрист може лесно да открие късогледство.

Често училищните тестове за зрение ще бъдат първият път, когато родителят научава за късогледството на детето.

Понякога родители или учители ще открият късогледство, след като видят дете да присвива очи, за да види далечни предмети.

Възрастните може да започнат да осъзнават, че имат това състояние, когато имат проблеми с гледането на филми, не могат да виждат ясно далечни обекти, докато шофират, или участват в други дейности, които включват гледане на далечни обекти.

Ако имате проблеми с виждането на неща, които са далече, добра идея е да си направите очен преглед.

Дори ако нямате симптоми на късогледство, нито висок риск от развитие на по-сериозни очни заболявания, добра идея е да си направите очен преглед:

 • На всеки 5 до 10 години между 20 и 40 години
 • На всеки две до четири години между 40 и 54 години
 • На всеки една до три години между 55 и 64 години
 • На всеки една до две години, започвайки от 65-годишна възраст

Но ако сте изложени на висок риск от определени очни заболявания като глаукома, или ако имате диабет, трябва да правите очен преглед на всеки една до две години, като се започне от 40-годишна възраст.

Няма лек за късогледство, но носенето на очила или контактни лещи може да коригира обикновено късогледство.

Редовните очни прегледи могат да доведат до по-добри резултати, като позволяват на офталмолозите (очните лекари) да открият и лекуват всички усложнения, които могат да се развият. И някои промени в начина на живот могат да предпазят късогледството от влошаване. Според клиниката в Кливланд те включват ограничаване на времето пред екрана и почивки пред екрана, прекарване на време на открито и отказване от пушенето.

Продължителност на късогледството

Късогледството има тенденция да се появява при деца в училищна възраст и продължава да прогресира, докато окото расте, до около 20-годишна възраст.

За повечето хора с късогледство състоянието се стабилизира до 20-годишна възраст, но в някои случаи то продължава да напредва с напредване на възрастта.

 Възможности за лечение и медикаменти за късогледство

Най-простото лечение на късогледство е носенето на коригиращи лещи, очила или контактни лещи. Друга възможност за лечение е операцията :

 • Лазер-асистираната ин ситу кератомилеза (ЛАСИК) -При тази процедура офталмологът първо изрязва кръгло шарнирно ламбо в роговицата ви.С помощта на ексимерен лазер – лекарят ще премахне слоевете от центъра на роговицата ви, за да промени формата й и да подобри зрението ви.
 • Лазерно асистирана субепителна кератектомия (ЛАСЕК) – При тази процедура лекарят работи само върху тънкия външен слой на роговицата .След като създаде клапа, лекарят използва ексимерен лазер, за да промени външния слой на роговицата.
 • Фоторефрактивна кератектомия- При тази процедура, която е подобна на ЛАСЕК, епителът се отстранява напълно от лекаря.След като използва лазера за промяна на формата на роговицата, лекарят не замества епитела, който расте отново и се приспособява към новата форма на роговицата.

Усложненията от тези операции могат да включват:

 • Недостатъчна или свръхкорекция на вашия първоначален проблем със зрението
 • Проблеми със зрението, като ореоли или други ефекти около ярка светлина
 • Сухо око
 • Инфекция
 • Белези на роговицата
 • Загуба на зрение (в редки случаи)

Немедицински терапии

Ортокератологията е нехирургичен вариант за лечение на миопия. Състои от носене на твърди контактни лещи, предназначени за постепенно изглаждане на кривината на роговицата. В резултат на това окото променя начина, по който фокусира светлината. Контактите се носят за кратки периоди от няколко часа – когато спите, например. През деня контактите се отстраняват и зрението може временно да се проясни.

Хората с миопия поради зрителен стрес също могат да използват зрителна терапия. Чрез различни упражнения за очите може да се подобри слабата способност за фокусиране и да се възвърне по-ясното виждане на разстояние.

 

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при офталмолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за офталмолог ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370, 0700 175 75

Най-ново