Миопия – превенция, усложнения и състояния свързани с миопията, част 3

окт. 20, 2022 | Здравна информация

 

Профилактика на късогледство

Деца, които са изложени на висок риск от прогресивно късогледство (поради фамилна анамнеза, ранна възраст на поява и дълги периоди на работа в близък план), могат да забавят прогресията с бифокални очила или контактни лещи, ортокератология, очни капки или комбинация от тях. Прогресията на миопията е по-бавна при деца, които носят мултифокални контактни лещи .

Като превантивна мярка за късогледството при децата е и прекарването на открито. Можете да поддържате здравето на очите си, като избягвате или ограничавате дейности, които водят до напрежение на очите, като времето, прекарано на цифрови устройства.

Усложнения на късогледството

Възможните усложнения включват:

  • Отлепване на ретината – В сравнение с хората с хиперопия (далечогледство), хората с късогледство се считат за изложени на по-висок риск от отделяне на ретината и рискът е по-голям с увеличаване на степента на късогледство.
  • Глаукома – Пациентите с късогледство също са по-склонни да имат повечето видове глаукома, отколкото тези с далекогледство.
  • Слепота- Връзката между миопията и отлепването на ретината и глаукомата също прави дегенеративната миопия водеща причина за слепота в Съединените щати.
  • Катаракта – Силно късогледство (вижте Свързани състояния по-долу), все по-често срещано състояние, също повишава риска от глаукома и отлепване на ретината, както и преждевременно развитие на катаракта, според Националния очен институт.

 

Свързани състояния на късогледство

Висока степен на късогледство-  Този рядък, наследствен тип късогледство с висока степен се появява, когато очните ябълки на детето станат по-дълги, отколкото би трябвало, или роговицата е твърде стръмна. В зависимост от тежестта, високото късогледство може да бъде коригирано с очила или контактни лещи, а в някои случаи и с операция. Това може да повиши риска от катаракта, отлепени ретини и глаукома по-късно в живота.

Дегенеративно късогледство – Тази форма на късогледство е сравнително рядка, но, както беше отбелязано по-горе, е водеща причина за правна слепота, тъй като уврежда ретината.

 

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при офталмолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за офталмолог ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370, 0700 175 75

Най-ново