Миопия – симптоми, причини, рискови фактори

окт. 20, 2022 | Здравна информация

 

Какво е миопия (късогледство)?

Миопията или късогледството е един от най-често срещаните проблеми със зрението. Хората с това състояние не могат да фокусират зрението си върху далечни обекти, което прави далечните обекти да изглеждат замъглени, докато близките все още изглеждат остри.

 

Признаци и симптоми на късогледство

Късогледството може да се развие постепенно или бързо. Късогледството обикновено започва между 6 и 14-годишна възраст и се влошава до началото на двадесетте години, когато често изчезва.

Симптомите на късогледство могат да включват:

  • Отдалечените обекти изглеждат замъглени
  • Необходимост от присвиване, за да виждате ясно
  • Главоболие
  • Напрежение в окото

Причини и рискови фактори за късогледство

Най-често късогледството е анатомичен проблем, произтичащ от твърде дълга очна ябълка, която пречи на светлината да се фокусира директно върху ретината („екрана“ в задната част на окото). Късогледството може да бъде причинено и от роговица (прозрачен слой в предната част на окото), която не е оформена правилно.

Тези два проблема пречат на светлината да се фокусира директно върху ретината. Вместо това светлината се фокусира пред ретината, което прави отдалечените обекти да изглеждат замъглени.

Въпреки че изследователите все още не знаят точно защо някои хора развиват късогледство, докато други не, е възможно състоянието да е генетично. Ако единият или и двамата ви родители са късогледи, шансовете ви да имате проблема са по-високи от тези на някой, чиито родители не са късогледи.

Прекарването на твърде много време на закрито може да е причина за увеличаване на честотата на късогледство сред децата.

Състоянието може да се появи и в зряла възраст, поради фактори като зрителен стрес (който може да бъде причинен от дейности в близък план като четене или работа с компютър).

 

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при офталмолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за офталмолог ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370, 0700 175 75