Мозъчен инфаркт /исхемичен мозъчен инсулт/

май 12, 2020 | Здравна информация

При мозъчния инсулт се касае за остро нарушение на мозъчното кръвообращение с пълно прекъсване или силно редуциране на кръвотока към определена част на главния мозък. С развитие на некроза в същия район, което се проявява с огнищна неврологична симптоматика и/или психични нарушения.

Основни фактори за развитието на мозъчни инфаркти са атеросклерозата на аортата, сънните, веребралните и мозъчните артерии, артериалната хипертония и някои заболявания на сърцето: придобити и вродени сърдечни пороци, нарушение в сърдечния ритъм, миокарден инфаркт, клапни протези, миокардиопатия.

Рисковите фактори за развитие на мозъчни инфаркти са възрастта, тютюнопушенето, захарния диабет, затлъстяването, злоупотребата с алкохол.
Приблизително 20-30% от пациентите с мозъчен инсулт умират през първата седмица след началото на заболяването. Най-важните причини за този ранен леталитет са повишеният вътречерепен натиск, пасивната бронхопневмония, белодробната емболия.

Болните с исхемичен мозъчен инсулт се хоспитализират в неврологични отделения или сектори за интензивно лечение за диагностичино изясняване и за провеждане на адекватно лечение.

В Медицински център ЛОРА можете да се прегледате при специалист-невролог по този проблем, както и да получите съвети за превенция или преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!