Мозъчно-съдовата болест – съдова деменция

ное. 18, 2021 | Здравна информация

Съдовата деменция е придобито нарушение на познавателните и поведенческите функции на мозъка, пространствената ориентация, речевите и практическите умения на човека. Тя представлява около 15% от всички видове деменции и се дължи мозъчносъдовата болест, атеро и артериолосклерозата на мозъчните съдове, огнищните увреждания на мозъчната тъкан в резултат на преживяни преходни или остри нарушения на мозъчното кръвообращение, дългогодишна несистемно лекувана хипертония, по-леки мозъчни кръвоизливи и травматични мозъчни увреди.

Клинична картина – заболяването се развива бавно и подмолно. Психичните оплаквания са неспецифични и включват главоболие, безсъние, лесна уморяемост, нарушения в концентрацията, забравяне на текущи събития и имена. Тези болни помнят добре стари събития, свързани с тяхната младост, те знаят кои са, на колко са години, къде живеят и какво са работили – съхранено е ядрото на личността. Наблюдават се емоционални нарушения протичащи с депресивни периоди, редуващи се с немотивирана веселост и безгрижност. Постепенно болните стават безкритични, безинициативни, не се съобразяват с околните, стават апатични. В по-късните етапи от заболяването хората започват да се губят в добре позната за тях среда, стават зависими от своите близки, тъй като не могат да се самообслужват и губят хигиенните си навици.

Изследвания – компютърна томография и ядреномагнитен резонанс, разкриват увредените участъци от мозъчната тъкан, данни от невропсихологични тестове, данни за преживени нарушения на мозъчното кръвообращение.

Диференциална диагноза– с останалите видове деменции, болест на Кройцфелт Якобс, Куру, болест на Пик, болест на Алцхаймер, амиотрофична латерална склероза + синдроми, болест на Паркинсон и т.н.

Лечение- няма дефинитивна терапия. Използват се деривати на гинко билоба, пирамем, донепезил, сермион, нивалин, субталамична стимулация и т.н без сигурен и траен ефект.

Автор: д-р Анелия Пеева – ангиолог в МЦ ЛОРА – Позитано.

Запазете своя час за ангиолог ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370, 0700 175 75