Най-често задаваните въпроси при менопауза

юни 14, 2024 | Здравна информация

Има въпроси, които жените задават само на най-близките си приятелки или търсят отговорите им в социалните мрежи под маската на анонимни профили. Как професионалистите гинеколози отговарят на тях и защо е важно редовно да поддържаме връзка с доверения си акушер-гинеколог в този нелек период от живота на жената?

Ето отговорите на най-често задаваните въпроси за климактериума.

Всички ли жени в менопауза изпитват ли намаляване на сексуалното желание?
Не, не всички имат проблем с намаленото сексуално желание. В някои случаи дори е точно обратното. Това може да се дължи на факта, че вече липсва страхът от забременяване. За много от дамите в климактериума това е моментът да се наслаждават на секса, без да се притесняват от провал в семейното планиране.

Мога ли да забременея, ако съм преминала през менопаузата?
Не, не можете да забременеете след края на менопаузата, тъй като в организма Ви вече не настъпва овулация.

Може ли менопаузата да причини депресия?
Да, има няколко фактора, свързани с менопаузата, които могат да доведат до депресия. Вашето тяло преминава през множество изменения по време на менопаузата. Има екстремни разлики в нивата на хормоните Ви, може да не спите добре поради горещите вълни или да изпитате резки обрати в настроението. Тревожността и страхът също могат да се появят през това време.

Ако имате някои от симптомите на депресия, говорете с вашия лекар. Той ще ви обясни за различните видове лечение и ще провери дали няма друго медицинско състояние, което да причинява вашата депресия.

Менопаузата води ли до наддаване на тегло?
Да, може да имате такъв проблем. Хормоналните промени са в състояние да повлияят на теглото ви. В периода на менопаузата трябва да промените диетата си, както и количеството и качеството на храната си. Ако не сте спортували до този момент, сега е време да започнете или поне да подобрите двигателния си режим.

Менопаузата засяга ли Вашите зъби?
Да. Вашите зъби и венци са податливи на хормоналните промени, които настъпват по време на менопаузата. Това може да доведе до забележими симптоми като сухота в устата или чувствителни зъби и венци. В този период се увеличава рискът от развитие на кариес или гингивит.

Менопаузата отразява ли се на очите Ви?
Един от симптомите на преход към менопауза е сухота в очите. Редовните прегледи при офталмолог може да тушират тези проблеми.

Може ли менопаузата да причини окосмяване по лицето?
Окосмяването по лицето може да е промяна, свързана с менопаузата. Това е така, защото тестостеронът е сравнително в по-голямо количество от естрогена. Ако космите по лицето се превърнат в проблем за вас, кола маска или използване на други методи или препарати за премахване на косми може да са опции.

Нормална част от менопаузата ли е трудното концентриране и забравянето?
За съжаление концентрацията и леките проблеми с паметта са обичайна част от менопаузата. Въпреки че това не се случва на всяка жена, все пак е често срещано явление. Ако имате проблеми с паметта по време на менопаузата, обадете се на вашия лекар. Доказано е, че някои дейности стимулират мозъка и помагат за подмладяване на паметта ви.

Тези дейности могат да включват:
* Решаване на кръстословици и други психически стимулиращи дейности като четене и решаване на математически задачи.
* Намаляване на пасивните дейности като гледане на телевизия и прекарването на дълги часове в социалните мрежи.
* Физически упражнения – гимнастика или посещения на фитнес зала.
* Групови занимания с йога, танци, бойни изкуства или масов спорт.
* Занимания с изкуства – рисуване, музика, пеене, занаяти.

Какво представлява преждевременната менопауза?
Менопауза, която настъпва на възраст между 45 и 55 години, се счита за „естествена“ и е нормална част от стареенето. Менопауза, която започва преди 45-годишна възраст, се нарича ранна менопауза. Менопауза, която започва на 40 години или преди това, се счита за преждевременна менопауза. Когато няма медицинска или хирургическа причина за преждевременна менопауза, това се нарича преждевременна яйчникова недостатъчност.

Има ли други емоционални промени, които могат да ни се случат по време на менопаузата?
Менопаузата може да причини различни емоционални промени, включително:

* Липса на мотивация и затруднено концентриране.
* Тревожност, депресия, промени в настроението и напрежение.
* Агресивност и раздразнителност.

Вашият лекар може да ви предпише лекарство, което да ви помогне – хормонална терапия или антидепресант. Може също да Ви помогне просто с разговор, за да знаете, че чувствата, които изпитвате, не са нещо ненормално или непреодолимо. И че рано или късно всичко това ще свърши. Групите за подкрепа и консултирането са полезни инструменти при справяне с емоционалните промени по време на менопаузата.

Как менопаузата влияе върху контрола на пикочния мехур?
За съжаление проблемите с контрола на пикочния мехур, наричани още уринарна инконтиненция, са често срещани при хора, преминаващи през менопауза.

Има няколко причини, поради които това се случва, включително това, че естрогенът играе много роли в тялото ви, включително поддържането на лигавицата на пикочния мехур и на уретрата в добро състояние. Намаляването му през менопаузата веднага се отразява на тези органи.
Мускулите на тазовото дъно поддържат органите в таза – пикочния мехур и матката. Тези мускули могат да се отпуснат през годините в резултат на бременност, раждане или от наддаване на тегло. Когато мускулите отслабнат, може да изпитате уринарна инконтиненция (изтичане).

Ще вляза ли в менопауза, ако имам хистеректомия?
Зависи дали вашият хирург е премахнал и яйчниците ви по време на хистеректомията. Ако сте запазили яйчниците си, може да нямате симптоми на менопауза. Ако вашият хирург отстрани и яйчниците ви, веднага ще имате симптоми на менопауза.

Мога ли да имам оргазъм след менопаузата?
Да, все още можете да имате оргазъм след менопаузата. Може да ви се стори трудно да постигнете оргазъм, след като сте достигнали менопаузата, но няма физическа причина, която да ви попречи да имате оргазъм.

Мъжете преминават ли през менопауза?
Андропаузата, или мъжката менопауза, е термин, който описва намаляване на нивата на тестостерон при мъжете. Производството на тестостерон при мъжете намалява с около 1% на година – много по-бавно от производството на естроген при жените. Лекарите андролози често обсъждат дали да се нарича този бавен спад на тестостерона „менопауза“, тъй като това не е толкова драстична хормонална промяна и не носи същата интензивност на страничните ефекти като менопаузата при жените.
Някои мъже дори няма да забележат тази промяна, защото тя се случва в продължение на много години или десетилетия. Други имена за мъжката версия на менопаузата са: свързан с възрастта нисък тестостерон, мъжки хипогонадизъм или андрогенен дефицит.

За отговори на всички въпроси, които Ви вълнуват, за консултация и преглед, гинеколозите на МЦ ЛОРА са на Ваше разположение след записване на час на телефоните на Регистратура или през superdoc.bg.