Кога трябва да посетим ангиолог – съветите на д-р Анелия Пеева от МЦ ЛОРА

апр. 22, 2024 | Здравна информация

Д-р Анелия Пеева е ангиолог с над 15 години опит. Извъpшвa диaгностикa и лeчeниe нa пaциeнти cъс заболявания на кръвоносните съдове. Диагностицира и лекува заболявания като остра и хронична артериална недостатъчност на крайниците, аневризми, дълбоки венозни тромбози и белодробен тромбоемболизъм, хронична венозна недостатъчност и други. Провежда ултразвукова диагностика на кръвоносни съдове, както и склеротерапия.

Д-р Пеева, какво представлява ангиологията?
Ангиологията изучава заболяванията на кръвоносната система, артериите, вените и лимфните съдове. Ангиологът изследва съдовете с ехограф и извършва съдовата диагностика. След това назначава консервативно лечение или насочва пациента за оперативно лечение от съдов хирург.

Ангиологът не оперира. В чужбина ангиолозите поставят стентове и осъществяват ендоваскуларно лечение. У нас тази дейност се извършва от съдовите хирурзи, инвазивните рентгенолози и инвазивните кардиолози.

Кога човек трябва да се прегледа при ангиолог?
Преглед при ангиолог следва да се прави веднъж годишно, когато човек няма оплаквания и по-често, когато има оплаквания.

Защо мисля така?

Защото човек е толкова здрав, колкото са здрави съдовете му, защото чрез тях органите и клетките получават хранителни вещества и енергия. Голяма част от съдовите заболявания протичат безсимптомно, поради което е добре да се провежда профилактика и ранна диагностика, за да се назначи своевременно лечение.

Как протича прегледът?
Прегледът се провежда с ехограф, чрез който се извършва съдовата диагностика. Изследването е безболезнено, безвредно и позволява многократно скриниране на пациента.

Първо пациентът се разпитва за оплаквания и фамилна обремененост от сърдечно-съдови заболявания. При мен изследването включва преглед на съдовете на шията, които отиват към мозъка и откъдето започват към 80% от инсултите.
Правя скриниг на щитовидната жлеза и при промяна в структурата, насочвам за консултация с ендокринолог. Следва ехо на коремни органи: черен дроб, жлъчка, бъбреци, пикочен мехур, понякога слезка, панкреас и матка с яйчници, съответно простата. Ако видя кисти, камъни или други притеснителни неща насочвам към гастроентеролог, уролог или гинеколог.

Диагностицирам коремната аорта и съдовете, излизащи от нея, включително бъбречните артерии. При съмнение за стеснения насочвам за КТ аортоартериография, при която се използва контраст и се визуализират съдовете и пространствените им отношения с отделни органи и структури, което е важно при наличие на външна компресия върху съдовете.
След това приключвам с изследване на долните крайници. При някои пациенти преглеждам и горните крайници при налична симптоматика.

Кога се налага преглед при ангиолог?
Човек не трябва да има оплаквания, за да посети ангиолог, защото тогава в повечето случаи е късно и се налага оперативна интервенция.

И все пак в общия случай човек посещава ангиолога, когато има световъртеж, шум в ушите, изтръпване и болки в горни и долни крайници, придружени от отоци в областта и промяна в цвета на крайника, усещане за студенина в крайника или затопляне в същия, при появата на пулсираща формация, незарастващи рани на крайниците, при високи стойности на кръвното налягане, за изследване на бъбречни артерии, при болки в корема –за изследване на висцерални артерии. Голяма част от пациентите идват с отоци и тежест в долните крайници, разширени вени, лимфни отоци след оперативни интервенции и т.н.

Често при прегледа освен консервативно лечение се препоръчва и промяна в начина на живот, повишаване на двигателната активност, избягване на тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол.
Истината е, че голяма част от съдовите заболявания се свързват с генетична предразположеност и като се знае това, е добре пациентът да спазва определен режим.

Добре е да се следят стойностите на холестерола и кръвната захар и да се прави профилактика след вирусни заболявания, защото някои от тях увреждат съдовете. 
Проблем е лечението на съдовите малформации, защото повечето са вродени и лечението се провежда основно в чужбина.

Вие бяхте на два професионални форума напоследък. Какви са новостите в тази област?
Този месец бях на две съдови конференции: едната по ангиология, а другата по флебология. По време на първата се разгледа венозната и артериална патология и новостите в лечението.

Акцентите бяха върху съвременното лечение на инсулта с тромболиза и тромбектомия, като за моя изненада се оказа, че у нас има само двама невроваскуларни специалисти и основния процент инсулти се лекуват по този начин в Света Анна в София, за което респект към доц. Калпачки и усилията му в тази насока. Съответно се акцентира върху дейността на екипа от Сити клиник и Токуда, които са на световно ниво в ендоваскуларното лечение на съдовите заболявания.
За мен изненада беше фактът, че съдови интервенции на добро ниво, включително тромболизи, се провеждат и в Гоце Делчев например, защото там няма съдова хирургия с ранга на Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора, Бургас.

Разгледани бяха и тромбофилиите, вродени състояния, съпроводени с повишена склонност за съсирване на кръвта, които налагат превенция. По време на втората конференция по флебология се посочи ролята на лазерната и радиофреквентната аблация при лечението на разширените вени. Направи се сравнение между тях и нетермалните методи за лечение като МОКА, лепило,склеротерапия с пяна, минифлебектомиите и комплексния подход, който може да включва съчетаване на няколко техники при лечението на пациента. Т.е подчерта се правилото колкото повече, толкова по-добре, т.е колкото повече техники владее един специалист, толкова по-добре се провежда лечението на пациента.

Как могат да се свържат с Вас пациенти, които имат нужда от преглед и лечение?
Всички хора с проблеми в тази област, могат да се обадят на телефоните на Регистратура на МЦ ЛОРА или да си запишат час online на superdoc.bg.