Ниско кръвно налягане

мар. 30, 2023 | Здравна информация

Ниското кръвно налягане е достатъчно ниско кръвно налягане, за да причини симптоми като замаяност и припадък. Много ниското кръвно налягане може да причини увреждане на органите, процес, наречен шок.

Различни лекарства и нарушения могат да повлияят на системата на тялото за поддържане на кръвното налягане.

Когато кръвното налягане е твърде ниско, мозъкът функционира неправилно и може да настъпи припадък.

Обикновено тялото поддържа налягането на кръвта в артериите в тесен диапазон. Когато кръвното налягане е твърде високо, органите и кръвоносните съдове могат да бъдат увредени. Високото кръвно налягане може дори да причини разкъсване на кръвоносен съд и да доведе до кървене или други усложнения.

Когато кръвното налягане е твърде ниско, не достига достатъчно кръв до всички части на тялото. В резултат на това клетките не получават достатъчно кислород и хранителни вещества и отпадъчните продукти не се отстраняват адекватно. Така засегнатите клетки и органите, в които се намират, започват да функционират неправилно. Много ниското кръвно налягане може да бъде животозастрашаващо, защото може да доведе до шок, при който органите се увреждат поради липса на кръвен поток.

Здравите хора, които имат кръвно налягане, което е ниско, но все още в нормалните граници (когато са измерени в покой), са склонни да живеят по-дълго от хората, които имат кръвно налягане, което е над нормалното.

Тялото има няколко начина да върне кръвното налягане в нормално състояние, след като се повиши или понижи по време на нормални дейности, като упражнения или сън. Те включват:

 • Промяна на диаметъра на малките артерии (артериоли) и в по-малка степен на вените
 • Промяна на количеството кръв, изпомпвано от сърцето към тялото (сърдечен дебит)
 • Промяна на обема на кръвта в кръвоносните съдове
 • Промяна на позицията на тялото
 • Промяна на диаметъра на артериолите и вените

Мускулната тъкан (наречена гладка мускулатура) в стените на артериолите позволява на тези кръвоносни съдове да се разширяват или стесняват. Колкото по-свити са артериолите, толкова по-голяма е тяхната устойчивост на кръвния поток и толкова по-високо е кръвното налягане. Свиването на артериолите повишава кръвното налягане, тъй като е необходимо повече налягане, за да се принуди кръвта да премине през по-тясното пространство. Обратно, разширяването на артериолите намалява съпротивлението на кръвния поток, като по този начин намалява кръвното налягане. Степента, до която артериолите са свити или разширени, се влияе от:

 • Нерви, които свиват гладките мускули в артериолите, като по този начин намаляват диаметъра им
 • Хормони, които се произвеждат основно от бъбреците
 • Някои лекарства

Вените също играят роля в контрола на кръвното налягане, въпреки че техният ефект върху кръвното налягане е много по-слаб от този на артериолите. Вените се разширяват и свиват, за да променят количеството кръв, което могат да поемат (капацитет). Когато вените се свиват, техният капацитет да задържат кръв е намален, което позволява на повече кръв да се върне към сърцето, от което се изпомпва в артериите. В резултат на това кръвното налягане се повишава. Обратно, когато вените се разширяват, техният капацитет да задържат кръв се увеличава, което позволява по-малко кръв да се върне към сърцето. В резултат на това кръвното налягане се понижава.

Промяна на сърдечния дебит

Колкото повече кръв се изпомпва от сърцето на минута, толкова по-високо е кръвното налягане – докато ширината на артериите остава постоянна. Количеството кръв, изпомпано по време на всеки сърдечен ритъм, може да бъде повлияно от :

 • Колко бързо бие сърцето
 • Колко силно се свива сърцето
 • Колко кръв влиза в сърцето от вените
 • Налягането в артериите, което сърцето трябва да изпомпва
 • Колко добре сърдечните клапи пропускат кръвта и предотвратяват обратния поток на кръвта
 • Промяна на обема на кръвта

Колкото по-голям е обемът на кръвта в артериите, толкова по-високо е кръвното налягане – докато ширината на артериите остава постоянна. Обемът на кръвта в артериите се влияе от:

 • Колко течност има в тялото (хидратация)
 • Дали много малки артерии изпускат течност (например, ако нивата на протеин в кръвта са много ниски и/или има увреждане на вътрешната стена на малките артерии, течността ще изтече от тях в тъканите)
 • Колко течност бъбреците отделят от кръвта, за да отделят с урината
 • Някои лекарства, особено диуретици (лекарства, които помагат на бъбреците да отстранят водата от тялото)

Промяна на позицията на тялото

Кръвното налягане може да варира в цялото тяло поради прякото действие на гравитацията. Когато човек стои прав, кръвното налягане е по-високо в краката, отколкото в главата, по същия начин, по който налягането на водата на дъното на басейна е по-високо от това на върха. Когато човек лежи, кръвното налягане е по-равномерно в цялото тяло.

Когато човек се изправи, кръвта от вените на краката по-трудно се връща обратно към сърцето. В резултат на това сърцето има по-малко кръв за изпомпване и кръвното налягане може временно да спадне в цялото тяло. Когато човек седне или легне, кръвта може по-лесно да се върне към сърцето и сърдечният дебит и кръвното налягане могат да се увеличат. Повдигането на краката над нивото на сърцето може да увеличи връщането на кръв към сърцето, което увеличава сърдечния дебит и повишава кръвното налягане.

Мониторинг и контрол на кръвното налягане

Барорецепторите са специализирани клетки, разположени в артериите, които действат като сензори за кръвно налягане. Особено важни са рецепторите в големите артерии на шията и гръдния кош. Когато барорецепторите открият промяна в кръвното налягане, те задействат тялото да реагира, за да поддържа стабилно кръвно налягане. Нервите пренасят сигнали от тези сензори и мозъка до

Сърцето, на което се сигнализира да промени честотата и силата на сърдечните удари (като по този начин променя количеството изпомпана кръв). Тази промяна е една от първите и бързо коригира ниското кръвно налягане.

Артериолите, които се сигнализират за свиване или разширяване (като по този начин променят съпротивлението на кръвоносните съдове).

Вените, които са сигнализирани да се свиват или разширяват (като по този начин променят способността си да задържат кръв).

Бъбреците, на които се сигнализира да променят количеството отделена течност (като променят обема на кръвта в кръвоносните съдове) и да променят количеството хормони, които произвеждат (като сигнализират на артериолите да се свиват или разширяват и променят обема на кръвта) . Тази промяна отнема много време, за да даде резултати и следователно е най-бавният механизъм за това как тялото контролира кръвното налягане.

Например, когато човек кърви, обемът на кръвта и съответно кръвното налягане намаляват. В такива случаи сензорите активират множество процеси, за да предотвратят прекаленото понижаване на кръвното налягане:

 • Сърдечната честота се увеличава и сърцето бие по-силно с всяко свиване, увеличавайки количеството изпомпана кръв
 • Вените се свиват, намалявайки способността си да задържат кръв в по-малко важни части на тялото
 • Артериолите се свиват, увеличавайки съпротивлението си на кръвния поток

Ако кървенето бъде спряно, течностите от останалата част на тялото се придвижват в кръвоносните съдове, за да започнат да възстановяват кръвния обем и по този начин кръвното налягане. Бъбреците намаляват производството на урина. Така те помагат на тялото да задържи възможно най-много течности, които да се върнат в кръвоносните съдове. В крайна сметка костният мозък и далакът произвеждат нови кръвни клетки и обемът на кръвта се възстановява напълно.

Въпреки това начините, по които тялото може да наблюдава и контролира кръвното налягане, имат ограничения. Например, ако човек загуби бързо много кръв, тялото не може да компенсира достатъчно бързо, кръвното налягане пада и органите могат да започнат да функционират неправилно (шок).

Освен това с възрастта тялото реагира по-бавно на промените в кръвното налягане.

 

В следващата и последна част от статията за ниското кръвно налягане, ще Ви запознаем с причините, симптомите и диагностиката на ниското кръвно налягане.

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист кардиолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за кардиолог  ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370