Новата Атлантическа диета – МОДЕРЕН режим за здравословен и щастлив живот!

фев. 20, 2024 | Здравна информация

След нашумяла публикация на световни здравни експерти в „The Mirror“, в обществото бързо набира популярност новата мода за здравословен живот – така наречената Атлантическа диета. Тя е основана на диетичен план, за който учените твърдят, че намалява вероятността от заболяване от рак и сърдечни заболявания.

Корените на Атлантическата диета са в изконния модел на хранене на територията на Северозападна Испания и Португалия. Тя има доста общо с досегашния най-популярен модел в здравословното хранене – Средиземноморската диета. И двете включват консумация на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, зехтин, ядки и риба, като позволяват умерена консумация на месо и вино.

Базирани са на традиционно отглеждани в околните региони продукти.
Различното между тях е, че Атлантическата диета включва не само бели меса, а говеждо и свинско месо. Препоръчват се и продукти с повече нишесте в сравнение със Средиземноморската. Любителите на месото са изцяло реабилитирани от този нов модел на хранене. Червеното месо не само че не се ограничава, но е важна част от новия модел на хранене.

Диетата, според проучването, помага в борбата с Диабет тип 2 и с наднорменото тегло. Червеното месо се използва само за овкусяване на ястията. Мазната риба с яйца, млечните продукти и птици се консумират на много по-малки порции. Храненето се фокусира върху домашно приготвена храна, сервирана по традиционен начин в тесен семеен или приятелски кръг. Този начин на живот утвърждава ежедневното ходене пеша, колоезденето и движението в разумни граници според възрастта и здравословното състояние.

Освен това, Атлантическата диета изцяло отхвърля пържените храни. В този регион на Европа продуктите се готвят основно на скара, печено, на пара или се задушават. Важна част от храненето са морските дарове, червеното месо, зеленчуците и бобовите растения.

Атлантическата диета се базира на употребата на храни с ниско съдържание на наситени мазнини, богати на антиоксиданти, витамини, минерали, фибри и здравословни мазнини. В изследване от 2023 година, което включва 574 участници, хранилите се по този начин доброволци, след шест месеца са забелязали съществени подобрения в обиколката на талията си и при изследванията на добрия им холестерол.

Други подобни изследвания сочат, че Атлантическата диета може да помогне за намаляване на депресивните състояния и да повлияе на дълголетието.

„Атлантическата диета защитава планетата, като допринася за идеите на ООН за устойчиво развитие“, според автора на изследването д-р Дейвид Кац, специалист по превантивна медицина.
Той казва: „Това е хубава демонстрация, че подобна диета, с акцент върху местните източници, практически предлага ползи както за хората, така и за планетата. Това е добра храна за вкъщи.“

Проучването установява, че Атлантическата диета намалява значително риска от смърт по каквато и да е причина по време на проучвателния период от 14 години в Испания, Чехия, Полша и Обединеното кралство за хора с тежки хронични заболявания. Тя също така намалява риска от смърт от рак и сърдечно-съдови заболявания за почти 36 000 души в проучването на възраст между 18 и 96 години.
Яденето на повече риба, боб и зеленчуци също се свързва с по-ниски нива на протеини, признак за възпаление в тялото.

Въпреки че тези изследвания дават обещаващи резултати и бързо набраха популярност, трябва да се отбележи, че Атлантическата диета все още не е проучена детайлно.
Въз основа на тези данни и предвид приликите ѝ със Средиземноморската диета, подобен хранителен режим изглежда като цяло доста здравословен. Въпреки това, учените смятат, че за категорични и окончателни резултати има нужда от още проучвания и време.

А дотогава, ако имате нужда от консултация, изготвяне на индивидуален хранителен режим за отслабване или персонална програма за здравословен проблем, разчитайте на Кабинета по диетология на МЦ ЛОРА след записване на час на телефоните на Регистратура или online през superdoc.bg.

 

 

Най-ново