Обструкция на горните дихателни пътища /ОГДП/

май 12, 2020 | Здравна информация

Обструкцията на горните дихателни пътища представлява запушване на горните дихателни пътища – трахея, ларинкс, фаринкс или бронхи. Анатомичните особености в структурата на горните дихателни пътища при кърмачетата и малките деца са причина за симптомите на обструктивния синдром в детската възраст.

Относително по-тесните дихателни пътища определят съответната повишена резистентност към въздушния поток, при което всяко, дори незначително, стеснение е причина за бързо нарастваща обструкция.

На второ място, рехавата субмукоза благоприятства натрупването на едемична течност – фактор за настъпването на дихателни затруднения.

Най-честата причина за обструкция на ГДП в детската възраст са вирусните заболявания. Особено често се наблюдават в периода октомври – април. Обикновено се засягат деца на възраст от 3 месеца до 3 години.
Проявите се наблюдават няколко дни след инфектирането на горните дихателни пътища. Белезите са шумно дишане, лаеща кашлица и затруднено дишане, задух. При изразена тревожност, дихателните затруднения могат да предизвикат умора и кислороден глад.
Антибиотиците не се препоръчват като лечение при неусложнение случаи на круп. Основно в домашни условия и болнично заведение се извършват инхалации. Крайни мерки са трахеостомията и интубацията.

Спазматичен /конвулсивен, пристъпен/ круп – състояние с непозната патогенеза, вероятно алергична. Пристъпите са кратки, започват сутрин със склонност за повтаряне. Лечение обикновено не се налага, при по-тежки състояния успешно пристъпите се повлияват от кортикостероиди.

Епиглотит – представлява спешно състояние с обструкция на ГДП. 2/3 от засегантите са деца на възраст между 3 и 7 години. Състоянието се развива много бързо – в рамките на няколко часа. Детето е с повишена температура, стои с отворена уста, има обилно слюноотделяне, с невъзможност за гълтане, изразено неспокойстиве или отпуснатост и др. Лечение – високият процент на смъртност при заболяването може да се намали чрез навременна ендотрахеална интубация или трахеостомия. Заболяването обикновено е краткотрайно, ето защо механичния въздушен път е необходим само в рамките на 1-2 дни. Прилагат се антибиотици, кортикостероиди. От голямо значение за намаляване на заболеваемостта е профилактичното ваксиниране.

В Медицински център ЛОРА можете да се прегледате при специалист-педиатър по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!