Общ преглед на рефракционните нарушения

сеп. 29, 2023 | Здравна информация

При рефрактивни нарушения светлинните лъчи, влизащи в окото, не се фокусират върху ретината, което води до замъглено зрение. Формата на окото или роговицата или свързаната с възрастта твърдост на лещата може да намали силата на фокусиране на окото. Обектите може да изглеждат замъглени, когато са далече, близо или и двете. Офталмолог или оптометрист определя как най-добре да се коригира зрението. Очила, контактни лещи или рефрактивна хирургия могат да коригират зрението.

Окото обикновено създава ясно изображение, защото роговицата и лещата огъват (пречупват) входящите светлинни лъчи, за да ги фокусират върху ретината. Формата на роговицата е фиксирана, но лещата променя формата си, за да фокусира върху обекти на различни разстояния от окото. Като става по-закръглена, лещата позволява фокусиране на близки обекти. Като стане по-плоска, лещата позволява да се фокусират по-далечни обекти. Когато роговицата и лещата не могат да фокусират образа на обект рязко върху ретината, това се нарича грешка на пречупване.

Причини за рефракционни нарушения

Лещата и роговицата може да не огъват светлинните лъчи, за да ги фокусират правилно върху ретината по няколко причини.

  • Късогледство (миопия) възниква, когато очната ябълка е твърде дълга за пречупващата сила на роговицата и лещата. Поради изкривяването на роговицата и относително големия размер, светлината се фокусира пред (а не директно върху) ретината и човекът има проблеми с ясното виждане на отдалечени обекти. При децата късогледството често се увеличава, докато децата спрат да растат.
  • Далекогледство (хиперметропия) се появява при някои хора, когато очната ябълка е твърде къса за силата на пречупване на роговицата и лещата. Поради сравнително малкия размер светлината се фокусира зад ретината. Децата и младите хора с леко далекогледство могат да виждат ясно дали лещата им е достатъчно гъвкава, за да префокусира правилно светлината върху ретината. С остаряването обаче лещата се втвърдява. По този начин, с напредването на възрастта при далекогледите възрастни ясното виждане на близки обекти става по-трудно и виждането на далечни обекти също става по-трудно. Замъгляването на близките обекти е по-лошо при слаба светлина.
  • Астигматизмът е несъвършено оформена роговица или леща (не идеално кръгла или сферична), което може да доведе до това, че обектите изглеждат замъглени на всяко разстояние.
  • При анизометропия хората имат значителна разлика между рефракционните грешки на очите.
  • Пресбиопията се появява с възрастта на хората. Когато хората достигнат началото или средата на 40-те години, лещата става все по-твърда. Обективът не променя лесно формата си, така че не може да фокусира близките обекти. По този начин, с възрастта, възрастните често забелязват трудности при виждането на близки предмети.
  • Афакия е липсата на леща в резултат на вроден дефект, нараняване на окото или очна операция за отстраняване на катаракта. Ако на човек е била отстранена леща за лечение на катаракта, но не е имал имплант на леща, обектите изглеждат замъглени от всяко разстояние.

Симптоми на рефракционни нарушения

Човек, който има рефракционна грешка, може да забележи, че зрението е замъглено за далечни обекти, близки обекти или и двете. Например дете, което стане късогледо, може да има затруднения да вижда дъската в училище. Хората понякога могат да имат главоболие, причинено от присвиване или намръщване. При деца намръщването и присвиването при четене и прекомерното мигане или триене на очите може да показват, че детето има рефракционна грешка. Рефракционната грешка може да допринесе за напрежение в очите (дискомфорт в очите и умора), което се случва, когато човек се взира дълго време, опитвайки се да чете или докато работи на компютър; очите могат да изсъхнат и да станат сърбящи, червени или раздразнени, а зрението изглежда временно замъглено.

Диагностика на рефракционни нарушения

  • Очен преглед, включително измерване на зрителната острота

Всеки трябва да има редовни очни прегледи от офталмолог или оптометрист (практикуващ здравен специалист, който е специализиран в диагностиката и лечението на рефрактивни грешки). Този очен преглед трябва да се повтаря на всеки 1 или 2 години. Скринингът на деца помага за откриване на рефрактивни грешки, преди те да попречат на ученето.

По време на прегледа се използва очна карта за определяне на остротата на зрението (зрителна острота). Зрителната острота се измерва във връзка с това, което вижда човек с нормално (неувредено) зрение. Например, човек със зрение 20/60 вижда на около 6 метра това, което човек с нормално зрение вижда на около 18 метра. С други думи, човекът трябва да е на 6 метра, за да чете букви, които човек с нормално зрение може да прочете от 18 метра.

Въпреки че рефракционните грешки обикновено се появяват в иначе здрави очи, тестването обикновено включва и оценки, които не са свързани с рефракционна грешка, като тест на зрителните полета, очното налягане и движенията на очите.

Лечение на рефракционни нарушения

  • Очила
  • Контактни лещи
  • Хирургия

Обичайното лечение на рефрактивни грешки е носенето на очила или контактни лещи (коригиращи лещи). Въпреки това, някои хирургични процедури и лазерни лечения, които променят формата на роговицата, също могат да коригират рефракционните грешки.

В следващата поредица, ще Ви запознаем със състоянията и симптомите при женската репродуктивна система.

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист офталмолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за офталмолог  ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370