Коклюш в България!

май 10, 2024 | Новини

От вчера – 9 май, в страната е обявена епидемия от коклюш. Здравните власти въвеждат мерки в цялата страна поради стремително нарастващите случаи от заболяването, които вече са 843.

Засегнати са 25 области на страната. Около 80% от заразените са бебета до една година. Над 65% от заразените са в София и Кюстендил. Повече от 90 души са приети в болница с усложнения от коклюш, показва доклад на главния държавен здравен инспектор.

Засега не се предвиждат ограничения в придвижването на хората, нито затваряне на училища, институции, търговски и културни обекти.

Откриват се кабинети за ваксинация на бременни в РЗИ в цялата страна и се призовава за ежедневно следене за деца със симптоми на коклюш в училищата, детските градини и в яслите.

Вече са в сила и промените в имунизационния календар. Те дават право на личните лекари да поставят първата ваксина срещу коклюш, след като бебето стане на 6 седмици, а не като беше досега след осмата седмица.

Осигурени са безплатни ваксини за всички бременни жени. Те ще се ваксинират в кабинети в здравните инспекции в цялата страна.

„В страната стартира имунизационна кампания за тази препоръчителна ваксинация. Имунизацията на бременните е еднократна и е по желание“, каза днес д-р Галя Кондева – служебен министър на здравеопазването.

Тези промени са в синхрон с мерките, които се вземат в цяла Европа, по препоръка на Европейския център за контрол на заболяванията.

„Надяваме се оттук нататък немалкият имунизационен обхват в България да осигури една не толкова интензивна епидемия и възможно най-малко случаи с тежко протичане и усложнения“, каза доц. Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор.

Засега противоепидемичните мерки са обявени със срок до 31 юли 2024 г.