Отбелязваме Световния ден за борба със СПИН

ное. 30, 2023 | Новини

1 декември е Световен ден за борба със СПИН-а. За пръв път той се отбелязва от международната общност през 1988 година. Според Световната здравна организация, ХИВ остава основен проблем на общественото здраве, засягащ милиони хора по света повече от 35 години. Последните оценки на Програмата на ООН за ХИВ/СПИН, са, че към края на 2022 г. броят на хората с ХИВ в целия свят е 39 милиона души, от които 1,5 милиона са деца на възраст под 15 години.

Чeрвeнaтa пaндeлкa е мeждунaрoдeн cимвoл нa aнти-CПИН кaмпaниятa и тя маркира всички дейности, събития и кампании в света. Несъмнено епидемията от ХИВ е глобален проблем, чиито решаване може да се осъществи само със съвместните усилия на всички, затова темата на #WorldAIDSDay на 1 декември 2023 г. е „Нека общностите да водят“. Организациите на общности, изложени на риск или засегнати от ХИВ, застават на предната линия в напредъка за ефективен отговор на ХИВ. Общностите свързват хората с държавните здравни услуги, изграждат доверие, въвеждат иновации, наблюдават прилагането на политики и услуги и държат властите отговорни за действията или за бездействието им. Според световните здравни власти само по този начин може да бъде сложен край на епидемията.

Информираността е един от начините да се предпазим и да спрем разпространението на коварната болест, затова Ви предлагаме отговори на най-често задаваните въпроси, свързани с ХИВ/СПИН:

Какво означава съкращението ХИВ?
Човешки имунодефицитен вирус.
Какво означава съкращението СПИН?
Синдром на Придобита Имунна Недостатъчност.
Кого наричаме серопозитивен?
Заразените с ХИВ се наричат вирусоносители или серопозитивни. Те продължават да са здрави и работоспособни и живеят години, без да се проявят симптоми на заболяването. Необходимо е да знаете, че от момента на заразяване с ХИВ до проявяването на болестта минават 5, 10,15 и повече години.
Как мога да се заразя с ХИВ?
Заразяването става най-често по полов път (при необезопасен вагинален, анален и орален секс със серопозитивен), но също така и по кръвен – преливане на заразена кръв, използване на общи игли, спринцовки и режещи инструменти и от бременна жена към плода по време на бременност, раждане и кърмене.
Мога ли да се инфектирам с ХИВ от битов контакт?
Не, това е невъзможно, тъй като вирусът не се предава като грипа например, а се съдържа в семенната и вагинална течности, кръвта и кърмата.
Заразяване НЕ може да стане при: ръкостискане, прегръдка, хранене в обществени заведения, ползване на общи съдове за храна, облекло и бельо, ползване на обществени бани, басейни, тоалетни и други.
Как да се предпазим от заразяване с ХИВ?
Най-сигурният начин за предпазване е презервативът. При правилно ползване той гарантира сигурност почти на 100%.
Има ли други начини за предпазване?
Не, засега това е единственият сигурен начин.
Колко време след рисков контакт трябва да си направя тест?
Препоръчва се това да стане три месеца след контакта, тъй като за това време организмът вече е изградил антитела, по които се открива ХИВ.
Къде мога да си направя тест?
В КАБКИС на СРИОКОЗ – София, ул.”Враня” 20, ет. 5, ст. 520. Работното време е от 9.00 – 13.30 ч. Може да се свържете на тел. 02/ 813 04 81. Тестът е анонимен и безплатен. Прави се с периферна кръв /от пръста/ и резултатът излиза бързо. Вземането на кръв за изследване за СПИН на лица под 18 години става само, ако те са придружени от родител.
Какво да правя, ако тестът ми се окаже положителен?
Важно е да се знае, че един положителен тест винаги трябва да бъде потвърден, за да се знае дали положителният статус е окончателен. Това означава, че носите вируса, но НЕ означава, че сте болен от СПИН.
Ако моят партньор си е правил тест за ХИВ, защо и аз да си правя тест?
Резултатът от теста на партньора не винаги говори за вашия статус/състояние/. Дори вашият партньор да е носител на вируса, вие може да сте ХИВ отрицателен и след необезопасен секс. Все повече сексуални партньори се изследват заедно.
Има ли лечение?
За съжаление все още няма. Съществуват медикаменти, които се приемат от заразените с ХИВ. При придържане към терапията животът на тези хора се удължава с години.

Въпреки всички кампании и независимо от взетите мерки за превенция, данните за разпространението на ХИВ инфекцията по света все още остават тревожни. На всеки 12 секунди един човек се инфектира с ХИВ, а на всеки 16 секунди един умира от СПИН. В България над 4 000 души живеят с ХИВ, а се предполага, че около 3 000 дори не знаят, че са заразени.

Посланията на АНТИСПИН кампанията са : „Предпазвайте се!” „Използвайте презервативи!”, „Бъдете отговорни и модерни!”. Тези призиви са особено актуални, като се има предвид, че според статистиката половината от младите хора у нас започват да практикуват секс на 16 -17 години. Приблизително 60 % от тях декларират, че ползват презерватив при първия си полов акт, но около 40 % правят секс без презерватив.

Затова препоръките на лекарите и активистите са:
Правете безопасен секс – използвайте презервативи!
Изследвайте се – безплатно и анонимно в КАБКИС на Столична РИОКОЗ!
Няма рискови групи – има рисково поведение! Всеки може да се зарази.
Вирусът на СПИН е невидим.
СПИН убива – не ставайте жертва!

 

Най-ново