Паркинсонова болест

ное. 6, 2021 | Здравна информация

Паркинсоновият синдром се характеризира с разстройство на волевите и неволевите движения. Това разстройство се проявява със забавени движения, липса на способност за активни движения, парализа, мускулна скованост и тремор при покой. Понякога се наблюдават допълнително депресия или деменция. При 65-70% от пациентите с паркинсонов синдром се касае за прогресиращо заболяване на централната нервна система.

Останалите случаи на паркинсонизъм се дължат на прекарани инфекциозни заболявания, интоксикации, лечение с някои медикаменти, повтарящи се травми на главния мозък, съдови заболявания.
Освен това Паркинсоновата болест може да се наблюдава като отделен синдром наред с различни невродегенеративни заболявания: мултисистемна атрофия, деменция на Алцхаймер и др.

При болестта на Паркинсон пациентът има смущения на спонтанните и волеви движения – затруднения при обличане, писане, масковидно лице, намалена модулация на говора, изчезване на физиологичните синкинезии /напр. размахване на ръцете при ходене/, пулсионни явления и затруднения при старта на ходене и при неговото спиране.
Мускулната скованост води до характерната поза на паркинсоника. Дълготрайно повишения мускулен тонус поражда болки в ставите, синдром рамо-ръка и болки и ограничения на движенията в областта на гръбнака.
Наблюдава се тремор в покой, изразен предимно в мускулните групи на ръцете, по-рядко в краката, челюстта и езика.

Проявите на вегетативна дисфункция при Паркинсоновата болест са най-различни: от намалено слюноотделяне, нарушения в гълтането, повишена мастна секреция с мазно лице, тенденция към понижаване на кръвното налягане, смущения при уриниране, запек, смутена терморегулация и др.

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

В Медицински център ЛОРА можете да се прегледате при специалист-невролог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Запазете своя час за невролог ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370, 0700 175 75