Периферна артериална болест (втора част)

май 22, 2021 | Здравна информация

Кои са застрашени от развитието на хронична артериална болест на крайниците? Пушачите, хипертониците, диабетиците, страдащите от ритъмно-проводни нарушения на сърцето и от повишен холестерол, някои нарушения на имунната система, водещи до васкулити, увреждане на съдовата стена поради отлагане на имунни комплекси в нея и други.

  Какво се прави, за да се избегне развитието на заболяването? Профилактика- доплерова диагностика от ангиолог/съдов хирург- неинвазивна, безвредна и безболезнена оценка на състоянието на съдовете. При установяване на натрупване на плаки- стеснения на артериите, според степента на увреждането им се правят различни предписания. В началните стадии –медикаментозно лечение за корекция на артериалното налягане, холестерола и кръвната захар, отказ от тютюнопушене, повече движение. В по-напреднали стадии се препоръчва инвазивно изследване на съдовете- ангиография, при което с помощта на катетър, който се поставя най-често в бедрената артерия се въвежда контраст и се изобразяват коремната аорта, хълбочните артерии и артериите на долните крайници, като по време на изследването може да се постави стент в засегнатия участък, който да възстанови диаметъра на артерията близо до нормалния. Има и по-специални катетри-ножове, с които подобно на бормашина се изстъргва плаката, като частиците се събират в резервоар на катетъра и при изваждането му се отстраняват. Ако това не се отдаде се прибягва до оперативна интервенция:А: тромбектомия– почистване на съдовата стена и поставяне на кръпка на мястото на разреза или директен шев. Б: байпас– чрез който се заобикаля запушения участък с помощта на вена или съдова протеза и се възстановява кръвотока към съответната област от крайника.

  Не забравяйте запазването на крайниците зависи и от вашите усилия. Не може да разчитате само на хирурзите, че ще са в състояние да ви оперират и да възстановят кръвоснабдяването на крайника. Това е възможно до определен момент и зависи от това дали има подходящи за целта съдове. В даден момент се стига до ампутация. Така че спазвайте препоръките на лекуващите ви и правете редовно профилактика.

Автор: д-р Анелия Пеева – ангиолог в ‘’МЦ ЛОРА – Позитано’’

Запазете своя час за преглед при д-р Пеева ОНЛАЙН или на тел 02/ 980 80 65, 0879 826 370, 0700 175 75