Периферна артериална болест

май 20, 2021 | Здравна информация

Периферната артериална болест е състояние, при което поради увреждане на съдовата стена, водещо до натрупване на плаки, стесняващи лумена на кръвоносните съдове/ артериите/ се нарушава притока на кръв, а с това и на хранителни вещества и кислород към долните крайници. Тя може да настъпи остро или хронично.

Острото запушване на дадена артерия най-често се дължи на ритъмно- проводни нарушения на сърцето, които са предпоставка за образуване и отделяне на тромби /съдови съсиреци/, които се разнасят с кръвния ток и водят до запушването на даден съд с лумен, съответстващ на техния размер. Тъй като състоянието е остро и няма развита колатерална мрежа, която подпомага и компенсира кръвоснабдяването на съответните структури се налага да се диагностицира спешно и да се предприеме хирургично лечение до 6 часа от началото на оплакванията: силна болка в крайника, който става студен и по-блед от другия. В противен случай настъпват необратими промени в крайника, налагащо неговата ампутация. При остро запушване на съда може да се опита и фибринолиза- през катетър, поставен най-често в бедрената артерия се вкарва вещество, което разгражда съсирека

Хроничната периферна артериална болест се наблюдава, когато артериите се запушват постепенно, което позволява образуването на колатерална система, компенсираща кръвоснабдяването на крайника. Това е едно от проявленията на атеросклерозата, процес, при който в резултат на хемодинамичния стрес/ резките промени на кръвното налягане, ритъмно-проводните нарушения/ се стига до увреждане на съдовата стена и формиране на плаки, които стесняват лумена на артериите. При напредване на процеса може да се достигне до пълно запушване на съответната артерия.

Какви са симптомите на хроничната артериална болест на крайниците? Болка в мускулите, кръвоснабдявани от засегнатите артерии, които се появяват при ходене и изчезват при кратка почивка. Когато са засегнати хълбочните артерии болката е в тазовата мускулатура и бедрата. Когато е засегната бедрената артерия- в бедрената мускулатура, при увреждане на задколянната артерия- мускулите на подберицата, а при засягане на стъпалните артерии- съответно ходилото. Заболяването протича в четири стадия. Първият е безсимптомен или оплакванията са неспецифични и промените по артериите могат да се открият при профилактичен преглед с ултразвукова доплерова сонография от специалист ангиолог/ съдов хирург. Вторият стадий се разделя на А :при болки в мускулатурата на краката на разстояние над 200 метра и Б: при болки мускулатурата на краката на разстояние под 200 метра. Трети стадий се изразява с болки в покой, а при четвърти -се появяват рани /некрози, гангрена/, най-често на ходилото.

Автор: д-р Анелия Пеева – ангиолог в ‘’МЦ ЛОРА – Позитано’’

Запазете своя час за преглед при д-р Пеева ОНЛАЙН или на тел 02/ 980 80 65, 0879 826 370, 0700 175 75