Пневмококова болест

май 12, 2020 | Здравна информация

Пневмококовата болест се причниява от пневмококова бактерия. Всяка година умират над 1 милион деца от нея под 5-годишна възраст.

Пневмококите живеят в носната кухина и гърлото на здрави възрастни и деца без да причиняват заболяване. Повечето деца през определен период от живота си са носители на заболяването. То се предава по въздушно-капков път /кихане, кашляне/. Във всеки момент бактериите могат да се активират и да причинят инфекция.

Пневмококовата болест е основна причина за менингита при децата до 5-годишна възраст. Заболяването засяга различни органи и може да причини следните заболявания: пневмококов менингит, пневмония с излив, инфекция на кръвта, сепсис, инфекция на средното ухо, синузит, ринит, фарингит и други.

Пневмококовата болест може да доведе до трайни мозъчни и белодробни увреждания, дълготрайна загуба на слуха, затруднения при усвоявяне на информация и забавяне на речта, тя е животозастрашаваща и може да доведе дори до смърт. Нарушава нормалния ритъм на живот на детето и цялото семейство.

Симптомите наподобяват тези на грипа и са практически много трудно различими: повръщане, висока температура, гърчове, изпъкване на фонтанелата при бебета, силен плач при бебетата и малки деца, главоболие, непоносимост към светлина, болки в мускулите/ставите, загуба на съзнание.

Поради трудното диагностициране на пневмококовата болест от изключителна важност е предпазването на децата чрез ваксинация на възраст от 2 месеца до 5 години.

В Медицински център ЛОРА можете да получите повече информация при специалист-педиатър по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!