Пневмония – видове, диагностика и лечение, част 2

окт. 24, 2022 | Здравна информация

Какви видове пневмония има?

Вашите лекари ще се опитат да класифицират вашия тип пневмония, за да ви помогнат при лечението.

 • Пневмония придобита в обществото (ППО)

Това е най-често срещаната форма на пневмония, защото можете да я заразите на обществени места, като например в училище или на работа. Може да бъде причинено от бактерии, вируси или гъбички.

Можете също така да развиете ППО, след като получите вирусна инфекция, като настинка или грип или вируса SARS-CoV-2, който причинява COVID-19. ППО варира от лека до сериозна и ако не се лекува, може да доведе до дихателна недостатъчност или смърт.

Бактериалната ППО  обикновено е по-сериозна от другите видове и е по-често срещана сред възрастните. Атипичната пневмония, често наричана ходеща пневмония, е по-лека форма, често причинена от бактерията Mycoplasma pneumoniae. Симптомите на ходеща пневмония включват възпалено гърло, упорита, суха кашлица, умора и главоболие и треска.

Различни видове бактерии могат да бъдат отговорни за заболяването. В повечето случаи бактериите ще навлязат в белите дробове по време на вдишване, след което ще преминат в кръвния поток, потенциално причинявайки увреждане на други органи и системи в тялото.

Пневмококова пневмония, може да се лекува с антибиотици. Много видове бактерии,включително някои пневмококи, са резистентни към тези антибиотици, което може да доведе до неуспешно лечение.

Рисковите фактори за бактериална ППО включват:

 • Имате основно белодробно заболяване, като астма или ХОББ
 • Имате системно заболяване, като диабет
 • Отслабена имунна система
 • Злоупотреба с алкохол
 • Пушене

В зависимост от това колко сте болни и дали имате други здравословни проблеми, Вашият лекар може да Ви лекува с антибиотици за предполагаема бактериална пневмония у дома или в болницата.

Получаването на ваксинация срещу пневмококова пневмония намалява риска от бактериална ППО. Има две различни ваксини срещу пневмония; попитайте Вашия лекар дали отговаряте на изискванията за едно от двете.

Вирусната ППО, особено респираторният синцитиален вирус е най-честата причина за пневмония при деца на възраст под една година.

Въпреки че случаите на вирусна пневмония често са сравнително леки, инфекциите, причинени от определени грипни вируси, могат да бъдат много сериозни. Така могат и инфекциите, причинени от коронавируси, като тежък остър респираторен синдром (SARS) и SARS-CoV-2 , вирусът, който причинява COVID-19.

Антибиотиците са неефективни срещу вирусна пневмония. Вашият лекар най-вероятно ще лекува симптомите – треска, кашлица и дехидратация.

Може да се наложи вие или вашето дете да бъдете хоспитализирани, ако симптомите на вашата вирусна пневмония станат тежки.

Гъбичната ППО е най-често срещана при хора със скрит здравословен проблем или отслабена имунна система, включително хора с ХИВ или СПИН , както и хора подложени на лечение за рак.

 • Пневмония, придобита в болница

Както подсказва името, това се развива по време на болничен престой за различен здравословен проблем. Хората, които са на машини, за да им помогнат да дишат, са особено предразположени към развитие на пневмония, придобита в болница.

Придобитата в болница пневмония обикновено трябва да се лекува в болница с интравенозни антибиотици.

Аспирационна пневмония може да се развие, след като човек вдиша храна, напитки, повърнато или слюнка в белите си дробове. След като белите дробове са били раздразнени от вдишване на храна или стомашно съдържание, може да се развие бактериална инфекция.

Силният рефлекс на повръщане или кашлица обикновено ще предотвратят аспирационна пневмония, но може да сте изложени на риск, ако преглъщате трудно или имате намалено ниво на бдителност.

Този тип пневмония може да възникне и при по-възрастни хора с лоши механизми за преглъщане, като жертви на инсулт.

Аспирационната пневмония причинява възпаление без бактериална инфекция. Тези пневмонии понякога могат да бъдат трудни за лечение, особено защото пациентите често са по-болни в началото.

Някои състояния, които могат да ви изложат на риск от аспирационна пневмония, включват:

 • Загуба на бдителност поради лекарства, заболяване или операция (получаване на анестезия)
 • Прекомерна употреба на алкохол
 • Старост
 • Лош рефлекс на повръщане поради мозъчно нараняване или инсулт
 • Кома

Симптомите на аспирационна пневмония включват кашлица, повишено отделяне на храчки, треска, объркване и задух.

Лечението може да включва подпомагане на дишането и интравенозни антибиотици, дадени в болницата. стрелка надясно нагоре

Можете да предотвратите усложнения, като не ядете и не пиете преди операцията, работите с терапевт, за да научите как да преглъщате без аспирация и избягвате тежката употреба на алкохол.

Опортюнистичната инфекция е гъбична пневмония, която е изключително рядка при здрави хора, но се развива при хора с отслабена имунна система.

Вие сте изложени на риск от този тип пневмония, ако имате хронично белодробно заболяване, ХИВ или СПИН или сте претърпели трансплантация на органи.

 Как се диагностицира пневмонията?

Симптомите на пневмония често наподобяват тези на обикновена настинка и грип, както и на остър бронхит, възпаление на лигавицата на бронхиалните ви тръби (които пренасят въздух към и от белите дробове).

 Диагнозата пневмония се основава на вашата медицинска история, физически преглед и определени резултати от тестове. Вашият лекар определя кой тип пневмония имате въз основа на начина, по който сте се заразили, какво разкрива рентгеновото или белодробното изследване и кой вид микроб е отговорен за инфекцията.

Когато снема вашата медицинска история, Вашият лекар ще попита за всички признаци и симптоми, които сте имали, всяко скорошно пътуване или експозиция, които може да сте имали, и дали сте били ваксинирани срещу грип или пневмония. По време на физически преглед Вашият лекар ще провери жизнените Ви показатели и ще прослуша белите Ви дробове със стетоскоп.

Ако вашият лекар подозира пневмония, той може да назначи допълнителни диагностични тестове, като рентгенова снимка на гръдния кош, за да ви помогне да определите степента на инфекцията. Кръвните изследвания и анализът на храчките на пациента могат да определят точно какво причинява пневмонията. Пулсовата оксиметрия измерва нивото на кислород в кръвта Ви (което може да е ниско, ако пневмонията засяга белите Ви дробове).

 

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист-пулмолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за пулмолог ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370, 0700 175 75