Пневмония – продължителност, превенция и състояния свързани с пневмонията, част 3

окт. 24, 2022 | Здравна информация

Продължителност на пневмония

Някои хора могат да се върнат към нормалните си процедури в рамките на една седмица след лечение на пневмония. За други пълното възстановяване може да отнеме повече от месец.

Възстановяването зависи от това какъв тип пневмония имате и колко тежка е, както и от основното състояние на белите Ви дробове. Повечето хора с бактериална пневмония, лекувани с антибиотици, започват да се подобряват и имат по-малко симптоми след един до три дни. Важно е обаче да продължите да приемате пълния курс антибиотици, дори ако се чувствате по-добре. В противен случай пневмонията може да се върне.

Вирусната пневмония обикновено се подобрява за една до три седмици.

Повечето деца се подобряват за 7 до 10 дни с лечение, но тези с тежка пневмония може да се нуждаят от лечение за две до три седмици.

Профилактика на пневмония

Няма сигурен начин за предотвратяване на пневмония, но има мерки, които можете да предприемете, включително ваксини срещу пневмония за някои форми на инфекция и спазване на разумни хигиенни правила, за да намалите риска от заразяване.

Спазвайте добра хигиена. Прости предпазни мерки, като често миене на ръцете, покриване на носа и устата с кърпичка, когато кашляте или кихате, и изхвърляне на използваните кърпички намаляват излагането и разпространението на микроби.

Не пушете. „Пушачите са изложени на много по-голям риск от пневмония, тъй като защитните механизми, които белите дробове създават, за да ескалират остатъците от белите дробове, са просто парализирани от тютюна“.

Ваксинирайте се. Пневмококовите ваксини предпазват от една от най-честите причинители на бактериална пневмония. Ваксинацията срещу грип може да помогне за избягване на пневмония, свързана с грип, а ваксините срещу COVID-19 могат да намалят риска от пневмония, свързана с коронавируса. Получаването на ваксинации „е най-важното нещо, което можете да направите“, казва д-р Туровски. Усложнения на пневмония

Усложненията са по-чести при деца, възрастни хора и хора, които вече са изправени пред други сериозни заболявания. Възможните усложнения включват следното:

Дихателна недостатъчност е, когато пациентът се нуждае от дихателна машина или вентилатор, за да остане жив. По-тежка форма на дихателна недостатъчност е остър респираторен дистрес синдром.

Сепсисът е състояние, при което бактериите от белите дробове попадат в кръвта ви, причинявайки неконтролирано възпаление в тялото в отговор на инфекция; сепсисът може да доведе до органна недостатъчност.

Белодробните абсцеси са области с гной, които се образуват вътре или около белия дроб. Понякога антибиотиците могат да се погрижат за тях, но може да се наложи операция или интервенционна радиологична процедура, за да ги дренират. 

Увреждане на бъбреците, черния дроб и сърцето може да се получи, когато тези органи не получават достатъчно кислород или ако имунната ви система реагира отрицателно на инфекцията.

Свързани състояния и причини за пневмония

Грипът  е често срещана причина за пневмония, особено сред хора, чиято имунна система е компрометирана по някакъв начин.Той обикновено не води до пневмония, но когато това се случи, резултатите са много по-лоши и могат да бъдат фатални.

Някои хронични заболявания, които засягат дихателната ви система, могат да ви направят по-уязвими към пневмония. Те включват ХОББ и астма. Ако развиете пневмония и имате едно от тези състояния, симптомите може да са по-тежки и възстановяването може да отнеме повече време.

COVID-19 и пневмония

Коронавирусът, който причинява COVID-19, също доведе до увеличаване на вирусната пневмония, която може да бъде много сериозна и да доведе до увреждане на белите дробове. 

Пневмонията при COVID-19 има тенденция да засяга и двата бели дроба и може да бъде дълготрайна. Симптомите включват треска, кашлица, задух и по-рядко главоболие, болки в гърлото, мускулни болки, диария и повръщане , хрема и хипосмия (намалено обоняние) и хипогеузия (намалено усещане за вкус). Ваксинирането срещу COVID-19 намалява риска от пневмония.

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист-пулмолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за пулмолог ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370, 0700 175 75

Най-ново