Пневмония – симптоми при възрастни и деца, причини, рискови фактори

окт. 24, 2022 | Здравна информация

Какво е пневмония? Пневмонията е белодробна инфекция на долните дихателни пътища, която причинява възпаление на единия или двата бели дроба.

Въздушните торбички в белите дробове, наречени алвеоли, могат след това да се напълнят с течност или гной, причинявайки грипоподобни симптоми, които могат да продължат седмици или да причинят бързо влошаване на дишането, водещо до хоспитализация. Пневмонията не се повлиява от лекарствата за настинка и синусите без рецепта.

Пневмонията се среща в различни форми и се причинява предимно от бактерии или вируси, които са заразни, и по-рядко от гъбички или паразити.

Видът на микроба допринася за това колко сериозно може да стане заболяването и как се лекува. Тежестта на инфекцията зависи от много фактори, включително вашата възраст и цялостно здраве, както и къде може да сте придобили заболяването.

Признаци и симптоми на пневмония

Има повече от 30 различни причини за пневмония, включително бактерии, вируси, въздушни дразнители и гъбички. Когато тези микроби навлязат в белите дробове, те могат да надвият имунната система и да нахлуят в близките белодробни тъкани, които са много чувствителни. Веднъж заразени, въздушните торбички в белите дробове се възпаляват, причинявайки кашлица, треска, втрисане и проблеми с дишането.

Когато и двата бели дроба са заразени, състоянието може да се нарече „двойна пневмония“.

Признаците и симптомите на пневмония могат да варират от леки до тежки:

 • Кашлица
 • Треска и втрисане
 • Бързо, плитко дишане или задух
 • Остра или пронизваща болка в гърдите, която се влошава, когато кашляте или дишате дълбоко
 • Умора
 • Загуба на апетит
 • Гадене и повръщане, особено при малки деца
 • Посиняване на устните
 • Объркване, особено при възрастни хора

Пневмонията може да стане тежка, ако не се лекува. Ако имате постоянни или влошаващи се грипоподобни симптоми, говорете с вашия доставчик на здравни услуги. Посетете Вашия лекар възможно най-скоро, ако устните или върховете на пръстите ви придобият синкав цвят (поради липса на кислород в кръвта), ако имате болка в гърдите, висока температура или тежка кашлица със слуз, която не се подобрява. Ако имате затруднено дишане, отидете незабавно в спешното отделение.

Пневмония при деца

Симптомите на пневмония при деца могат да се появят по различен начин и да бъдат по-трудни за разпознаване от симптомите при възрастни. Децата може да нямат упорита кашлица или висока температура, но главоболие, болки в гърлото, умора и загуба на апетит може да показват, че имат нещо повече от силна настинка и че се нуждаят от медицинска помощ. Симптомите на по-тежки инфекции при деца включват посиняване на устните и ноктите и объркване.

Децата са изложени на по-голям риск от заразяване с болестта, тъй като имунната им система не е напълно развита. Пневмонията може да прогресира много бързо при деца, особено бебета и такива със съпътстващи заболявания.

 Причини и рискови фактори за пневмония

Как се получава пневмония? По-голямата част от микробите, които причиняват инфекция, се разпространяват от човек на човек чрез капчици, при кашляне или кихане.

Малките деца и хората на възраст над 65 години са най-уязвими към пневмония.

 • Вие също сте изложени на по-висок риск от пневмония, ако имате някое от следните състояния:
 • астма
 • Кистозна фиброза
 • Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
 • Отслабена имунна система поради човешки имунодефицитен вирус или рак

Хората, които пушат, са изложени на по-висок риск от пневмония, както и хората на имуносупресивни лекарства и хората, които често са в близки, претъпкани пространства с други хора, като студенти и военен персонал.

 

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист-пулмолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за пулмолог ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370, 0700 175 75