Повече за карцинома на простатната жлеза

ян. 2, 2022 | Здравна информация

Карциномът на простатната жлеза няма специфични симптоми, характерни само за него. Най-често оплакванията при ДПХ (аденом на простата) и рака на простатата се покриват и обикновено не може да се различи едното от другото заболяване.

Обикновено заболяването се развива бавно. Все пак най-често се появяват смущенията при уринирането при 60-90% от болните. Те са с тенденция към засилване и не се повлияват изобщо от лечението при ДПХ (аденом на простата/ доброкачествена хиперплазия на простата). Болката е рядка, но обикновено е признак на напредналия рак на простатата. Разпространява се към правото черво, опашната кост, към перинеума. По-късно се появява и болка от разсейките. Кръв в урината и спермата може да има, но те са по-късни симптоми. Костните и неврологични симптоми също се появяват по-късно. Постепенно с общата интоксикация и настъпилите усложнения, болните чувстват обща отпадналост, безапетитие и отвръщение от месна храна.

Изследванията при рака на простатата са строго специфични и за тяхното назначение е небходим подробен урологичен преглед от лекар специалист. Опитът на лекаря е от особена важност, защото само лекар специалист може навреме да се ориентира и да назначи специфичните за това заболяване изследвания. В страните с добре организирана здравна система, профилактичните прегледи се провеждат след 40 годишна възраст два пъти годишно. Това е най-сигурният начин за раннодиагностициране на заболяването, дава дълга преживяемост на болните, а в съвсем ранните случаи и пълно излекуване.

Лечението е оперативно и медикаментозно. Мъжете над 40 години и особено над 50 годишна възраст трябва задължително да минават на профилактичен преглед. Това е пътят на ранната диагноза. Редовни прегледи, ранно диагностициране – ранно и успешно лечение.

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист-уролог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Автор: д-р Владимир Марков – уролог в МЦ ЛОРА – Позитано.

Запазете своя час за уролог ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370, 0700 175 75

Най-ново