Подагра – Царската болест

май 12, 2020 | Здравна информация

Все по-често срещаме хора, които имат заболяването подагра. Повечето знаят, че в миналото от подагра са страдали царете и затова се нарича „Царска болест“. Но какво се крие всъщност зад това име?

Подаграта е метаболитно заболяване, което възниква в резултат на отлагане на кристали от пикочна киселина в ставите и меките тъкани, което води до ставни и/или околоставни кризи. Метаболитното нарушение, което е в основата на подаграта се дължи на повишената пикочна киселина в кръвта (хиперурикемия), обикновено над 7.0 mg/dL (416 µmol/l). В концентрации над нормата, при наличие на определени фактори в организма и околната среда, се образуват кристали мононатриев урат, които се отлагат в ставите и предизвикват възпаление, което се проявява под формата на ставна криза.

Подаграта се характеризира с повтарящи се пристъпи на остър възпалителен артрит – зачервена, болезнена, пламтяща възпалена става. Най-често засегната е ставата в основата на големия пръст на крака. Тя обаче може да се прояви и под формата на тофуси, камъни в бъбреците или уратна нефропатия. Причинява се от високите нива на пикочна киселина в кръвта. Пикочната киселина кристализира и кристалите (пурините) се отлагат в ставите, сухожилията и околните тъкани.

В голяма част от случаите повишените нива на пикочна киселина са резултат от намалено излъчване през бъбреците, което може да бъде или в резултат на генетичен бъбречен дефект, или при бъбречни заболявания с хронична бъбречна недостатъчност. Предразполагащите фактори към повишена пикочна киселина са: наследственост, прием на някои лекарства (диуретици, ниски дози аспирин, някои туберкулостатици), бъбречна недостатъчност, хематологични болести, травми, псориазис, отравяния, затлъстяване, артериална хипертония, органна трансплантация, употреба на алкохол и консумация на някои храни, които водят до повишена пикочна киселина в серума на болните.

Характерно за заболяването е, че то протича в няколко стадия.
Остро-кризисния стадий е придружен с подагрозни кризи и епизоди от остри атаки. Кризата започва остро, често през нощта, със силна болка, оток и зачервяване на засегната става/стави. Симптомите могат да бъдат и само в една става (най-често голямата палецова става на стъпалото), или няколко такива. Заболяването често засяга и други стави – глезен, коляно, по-рядко лакътна става, китка, или малките стави на пръстите на ръцете. Ставната криза е много силна и приковава болния на легло.

Всяко лечение се определя от лекар – специалист. Не се пристъпя към самолечение.

Лечението се разделя на 2 етапа – лечение на ставната криза и лечение на повишената пикочна киселина (хиперурикемията).

Ако са ви поставили диагноза подагра, добре е освен предписаното ви медикаментозно лечение, да спазвате определена диета, също съгласувана с лекар – специалист. Подаграта е болестно състояние, което в повечето случаи може да се контролира за избягване на кризите, така че е много важно всеки болен да следи своето състояние чрез редовни изследвания и чрез хранителния режим. Изключително важно е да се пият по 2-3 литра вода на ден и се забранява всякакъв алкохол, бира и червено вино. Храните, които са забранени на заболелите от подагра, са вътрешности, дивеч, месни бульони, хайвер, гъби, мазни меса и риби. Към ограничените храни спадат: варива, листни зеленчуци, сливи, патладжан. Разрешените храни включват млечни произведения, плодове, зеленчуци, картофи , ориз, нетлъсти меса (без бульона) от възрастни животни; месото на младите животни съдържат повече пурини.

Ако нямате поставена такава диагноза, добре е да се замислите кое да ограничите в хранителните си навици, кое да предпочетете и най-важното трябва да се яде различна и разнообразна храна всеки ден, да се пие вода и спортът или физическите упражнения да бъдат застъпени в програмата. Или водете здравословен начин на живот, за да избегнати болести, които сами можете да си причините.

В Медицински център ЛОРА можете да се прегледате при специалист по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!