Подуване на клепачите

авг. 17, 2023 | Здравна информация

Човек може да получи подуване на единия или двата клепача. Подуването може да бъде безболезнено или придружено от сърбеж или болка. Подуването на клепачите се различава от изпъкналите очи, въпреки че някои заболявания могат да причинят и двете.

Причини за подуването на клепачите

За подуването на клепачите има много причини. Обикновено е резултат от нарушение на клепачите, но може да е резултат от нарушения в и около очната кухина (орбита) или от нарушения на други места в тялото, които причиняват широко разпространено подуване.

Често срещани причини

Най-честите причини за подуване на клепачите са алергични, включително :

 • Локална алергия (контактна чувствителност)
 • По-разпространена алергична реакция (например ангиоедем или алергичен ринит)

Подуването на едно място в единия клепач е често срещано и най-често се причинява от запушена мастна жлеза (халазион) или бактериална инфекция на космения фоликул (ечемик или хордеолум).

По-рядко срещани причини

 • Нарушения, които причиняват генерализирано подуване на тялото, особено вид бъбречно заболяване, наречено нефротичен синдром
 • Бактериална инфекция на кожата на клепачите и около очите (пресептален или периорбитален целулит)
 • Хронично възпаление на ръбовете на клепачите (блефарит)
 • Неактивна щитовидна жлеза (хипотиреоидизъм)
 • Свръхактивна щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм)

Свръхактивната щитовидна жлеза може да причини изпъкнали очни ябълки, но не причинява подуване на клепачите. Редки, но опасни причини за подуване на клепачите са инфекция в орбитата и около и зад окото (орбитален целулит) и запушване на вена в основата на мозъка от инфектиран кръвен съсирек (тромбоза на кавернозен синус).

Оценка

Следната информация може да помогне на хората да решат дали е необходим преглед от лекар и да им помогне да знаят какво да очакват по време на прегледа.

Предупредителни знаци

При хора с подуване на клепачите определени симптоми и характеристики са причина за безпокойство. Те включват :

 • Треска
 • Загуба на зрение
 • Двойно виждане
 • Ненормално изпъкване на едното или двете очи (проптоза)

Кога да посетите лекар

Хората с предупредителни признаци трябва незабавно да посетят лекар. Ако се появи болка, хората обикновено искат да посетят лекар в рамките на ден или два, за да започнат да се чувстват по-добре.

Какво прави лекарят

Лекарите първо задават въпроси за симптомите и медицинската история на човека. След това лекарите правят физически преглед. Това, което откриват по време на анамнезата и физическия преглед, често подсказва причина за подуването на клепача и тестовете, които може да се наложи да се направят.

Какво питат лекарите

 • От колко време е налице подуването
 • Дали подуването засяга горните и/или долните клепачи на едното или двете очи
 • Дали е настъпило нараняване (включително ухапвания от насекоми) или операция на очите
 • Дали има сърбеж, болка, главоболие, промени в зрението, треска или секреция от очите
 • Дали се появяват и симптоми, засягащи други части на тялото
 • Дали лицето има разстройство (например сърдечно, бъбречно или чернодробно заболяване) или приема лекарства (например инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим), за които е известно, че причиняват подуване или има промени в толерантността към студ или топлина, които могат да показватнарушение на щитовидната жлеза
 • Дали лицето използва някакви лекарства в или около окото
 • Дали е имало промени в продуктите без рецепта, използвани за лицето или около очите (например нов грим, кремове за лице или почистващи препарати или нов препарат за пране на спално бельо или кърпи)

По време на физическия преглед лекарите търсят признаци на нарушения, които могат да засегнат други части на тялото, но фокусът е предимно върху очите. Те търсят хрема и други признаци на алергии, зъбобол или главоболие, което може да означава инфекция на зъбите или синусите, треска и промени в кожата близо до окото. Всяка рана на клепача или окото се оценява с помощта на прорезна лампа (инструмент, който позволява на лекаря да изследва окото при голямо увеличение). Лекарите проверяват местоположението и цвета на отока и дали клепачът е чувствителен или топъл, дали зрението е засегнато, дали очните мускули функционират нормално и дали има някакъв секрет.

Тестване

В повечето случаи лекарите могат да определят причината за подуване на клепачите въз основа на симптомите и констатациите по време на физическия преглед и не е необходимо изследване. Въпреки това, ако лекарите подозират орбитален целулит или тромбоза на кавернозния синус, те незабавно правят компютърна томография (КТ) или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). Ако се подозира нарушение на сърцето, черния дроб, бъбреците или щитовидната жлеза, лекарите правят лабораторни изследвания и понякога различни образни изследвания.

Лечение

Най-добрият начин за лечение на подуване на клепачите е да се лекува разстройството, което причинява подуването. Няма специфично лечение за подуване.

Ключови точки

Подуването на клепача може да бъде причинено от заболяване на окото или клепача или от нарушение на друго място в тялото. Хората с внезапно двойно виждане или загуба на зрение трябва незабавно да посетят лекар. Хората с температура или изпъкнало око трябва да посетят лекар в рамките на часове, ако е възможно.

 

В следващата част от поредицата за очните състояния, ще Ви запознаем с причините, оценката и лечението за светкавиците и поплавъците в очите.

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист офталмолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за офталмолог  ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370

 

Най-ново