Подуване (оток)

мар. 15, 2023 | Здравна информация

Подуването се дължи на излишната течност в тъканите. Течността е предимно вода.

Подуването може да бъде широко разпространено или ограничено до един крайник или част от крайник. Отокът често е в стъпалата и долната част на краката. Въпреки това, хората, които трябва да останат в леглото за продължителни периоди (почивка на легло), понякога развиват подуване на задните части, гениталиите и задната част на бедрата. Жените, които лежат само на една страна, могат да развият подуване на гърдите, върху които лежат.

Понякога някой крайник изведнъж се подува. По-често подуването се развива бавно, започвайки с наддаване на тегло, подпухнали очи при събуждане сутрин и тесни обувки в края на деня. Подуването може да се развие толкова постепенно, че хората да не забележат, докато подуването не стане значително. Понякога хората имат чувство на стягане или пълнота. Други симптоми могат да присъстват в зависимост от причината за подуването и могат да включват задух или болка в засегнатия крайник.

Причини за подуване

Подуването, което се появява в цялото тяло, има различни причини от подуването, което е ограничено до един крайник или част от крайник.

Широко разпространеното подуване най-често се причинява от:

 • Сърдечна недостатъчност
 • Чернодробна недостатъчност
 • Бъбречни нарушения (особено нефротичен синдром)

Всички тези нарушения причиняват задържане на течности, което е причината за подуването.

Друга причина за подуване на долната част на краката е натрупването на кръв в краката. Много хора със затлъстяване, хора на средна възраст или по-възрастни обикновено имат малко количество подуване в края на деня поради натрупване на кръв. Това подуване обикновено изчезва до сутринта. Кръвта може също да се събира в краката, ако клапите във вените са разширени или увредени (хронична венозна недостатъчност), както може да се случи при хора, които преди това са имали кръвни съсиреци в краката. При такива хора подуването обикновено не изчезва за една нощ.

Много жени обикновено имат известно подуване по време на по-късните етапи на бременността. Въпреки това, жени, които имат голямо количество подуване, особено ако подуването обхваща и ръцете и лицето и е придружено от високо кръвно налягане, може да имат прееклампсия, която може да бъде опасна.

Отокът, който е ограничен до един крайник или част от крайник, най-често се причинява от:

 • Кръвен съсирек в дълбоко разположена вена на крайник (дълбока венозна тромбоза)
 • Кожна инфекция (целулит)

Много заболявания повишават риска от образуване на кръвни съсиреци във вената. Най-често тези съсиреци се развиват във вената на крака, но понякога се появяват във вената на ръката. Кръвните съсиреци във вена могат да бъдат опасни, ако съсирекът се откъсне и стигне до белите дробове, блокирайки артерия там (наречена белодробна емболия).

Целулитът обикновено причинява подуване на кожата само върху част от крайника. Много по-рядко инфекция дълбоко под кожата или в мускулите може да причини подуване на целия крайник.

Запушването на лимфен съд (като например при лимфедем) е по-рядко срещана причина. Лимфните съдове, които се намират в цялото тяло, помагат за изтичане на течности от тъканите. Ако тумор избута лимфните съдове или се направи операция за отстраняване на някои лимфни съдове или възли (например, когато жени с рак на гърдата имат лимфни възли от подмишницата), крайникът може да се подуе. В много тропически страни някои паразити могат да блокират лимфните съдове и да причинят подуване (лимфна филариаза).

Понякога алергичната реакция причинява подуване около области като устата (ангиоедем). Ангиоедемът може да бъде и наследствено заболяване, при което подуването се появява и изчезва на нередовни интервали.

Оценка на подуване

Въпреки че подуването може да изглежда като леко дразнене, особено ако не причинява дискомфорт и изчезва, докато човек спи, то може да е симптом на сериозно заболяване. Следната информация може да помогне на хората да решат кога е необходим лекарски преглед и да знаят какво да очакват по време на оценката.

Предупредителни знаци

При хора с подуване определени симптоми и характеристики са причина за безпокойство. Те включват:

 • Внезапна поява
 • Подуване само на един крак
 • Значителна болка или чувствителност
 • Недостиг на въздух
 • Кашляне на кръв

Кога да посетите лекар

Хората, които имат предупредителни признаци, трябва незабавно да посетят лекар. Хората без предупредителни признаци, които имат анамнеза за сърдечно, белодробно или бъбречно заболяване или които са бременни, трябва незабавно да посетят лекар. Други хора без предупредителни признаци трябва да насрочат час за лекар възможно най-скоро.

Какво прави лекарят

Лекарите първо задават въпроси за симптомите и медицинската история на човека. След това лекарите правят физически преглед. Това, което откриват по време на анамнезата и физическия преглед, често предполага причина за подуването и тестовете, които може да се наложи да бъдат направени.

Лекарите питат за местоположението и продължителността на подуването и наличието и степента на болка или дискомфорт. Жените обикновено се питат дали са бременни или дали подуването изглежда е свързано с менструалния цикъл. Лекарите също питат дали лицето има някакви нарушения (например сърдечни, чернодробни или бъбречни нарушения) или приема някакви лекарства (например миноксидил, нестероидни противовъзпалителни лекарства, инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим  или амлодипин и други блокери на калциевите канали), за които е известно, че причиняват подуване. Лекарите също питат за количеството сол, използвано при готвене и на масата, тъй като излишната сол може да влоши подуването, особено при хора със сърдечни или бъбречни заболявания.

Лекарите търсят симптоми, които могат да показват причината за подуване. Например, хората със сърдечна недостатъчност могат да имат задух по време на усилие или могат да се събудят през нощта с недостиг на въздух. Хората с подуване и лесно натъртване може да имат чернодробно заболяване, а хората, които наскоро са имали операция или гипс на крака, може да имат дълбока венозна тромбоза.

Лекарите може да помолят хората с дълготраен оток да водят отчет за ежедневното си тегло, така че увеличаването на отока да се открие бързо.

По време на физическия преглед лекарите обръщат особено внимание на зоната на подуване, но също така внимателно преглеждат лицето за други признаци. Лекарите слушат сърцето и белите дробове със стетоскопа, защото подуването може да е признак на сърдечно заболяване.

Тестване

За повечето хора с широко разпространено подуване се правят кръвни изследвания, за да се оцени функцията на бъбреците и черния дроб. Може да се направи рентгенова снимка на гръдния кош и ехокардиография за оценка на функцията на сърцето. Анализът на урината обикновено се прави и за проверка за големи количества протеин, което може да означава нефротичен синдром или, при бременни жени, прееклампсия. Други тестове се правят въз основа на предполагаемата причина. Например, при хора с изолиран оток на единия крак, лекарите могат да направят ултразвук, за да търсят запушване на вена на крака.

Лечение на подуване

Лекуват се специфични причини (например антикоагуланти [разредители на кръвта] се дават на хора с кръвни съсиреци в краката). Всички лекарства, които са причинили подуването, се спират или сменят, ако е възможно.

Тъй като подуването само по себе си не е вредно, лекарите не дават отводняващи хапчета (диуретици) на хората, освен ако не са необходими за лечение на причината за подуването (като сърдечна недостатъчност). Въпреки това, някои прости общи мерки, като седене с повдигнати крака или ограничаване на количеството сол в диетата, понякога помагат за облекчаване на подуването.

Ключови точки

 • Подуването може да бъде широко разпространено или ограничено до една област.
 • Основните причини за широко разпространено подуване са сърдечни, чернодробни и бъбречни заболявания.
 • Основните причини за подуване на един крайник са кръвни съсиреци във вена и инфекция.
 • Внезапната поява на подуване може да означава сериозно заболяване, така че хората трябва незабавно да посетят лекар.

 

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист кардиолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за кардиолог  ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370