Полезни съвети при хипертония или как да живеем по-дълго

май 12, 2020 | Здравна информация

Съветите, които ще прочетете по-долу, освен че ще удължат живота, но и при спазването им наистина ще помогнат на всеки да се чувства по-пълноценен. Смисъла на живота е да сме с хората, които обичаме! Преяждането, лежането и оплакването водят след себе си редица болести и усложнения!

Измервайте кръвното си налягане – ЕЖЕДНЕВНО! Много е важно всеки ден по едно и също време да измервате кръвното си налягане. За правилното измерване е необходимо да сте напълно отпуснати и спокойни, не трябва да говорите или да се движите. След измерване на кръвното си налягане запишете стойностите!

Хранете се здравословно! По възможност намалете консумацията на животински мазнини и въглехидрати. Използвайте млека с ниска масленост и млечни продукти от краве и козе мляко. Яжте риба поне 1-2 пъти седмично и консумирайте свежио плодове и зеленчуци. Гответе с минимално количество мазнина, като приготвяте храната печена или задушена.

Намалете консумацията на сол! Солта е полезна, но в по-малки количества. Опитайте се да намалите количеството сол, което използвате при овкусяване на храната. Постепенно ще свикнете с новия вкус и ще се убедите, че и с по-малко солена храната е също толкова вкусна.

Отслабнете! Отслабването е свързано не с финия и строен външен вид, а с достигане и поддържане на нормално тегло. То се определя ориентировъчно като от ръста в сантиметри извадите 100. За да постигнете желания резултат трябва да намалите около 500-1000 калории дневно.

Спортувайте или ходете пеш! Изберете физически упражнения, които ви доставят удоволствие и ги правете поне 4 пъти седмично по 30-40 мин. Ходете на работа или пазар пеша и избягвайте ползването на асансьор.

Ограничете стреса и поддържайте психически комфорт! Отделяйте ежедневно време за вашето хоби или занимание, което ви доставя удоволствие. Редувайте умствения труд с физически занимания и спорт. В почивните дни се разхождайте сред природата. Спете поне по 8 часа на денонощие.

Не пушете! Тютюнопушенето увеличава допълнително риска за сърцето ви, който е повишен от високото кръвно налягане. Колкото по-рано се откажете от вредния навик – толкова по-бързо ще подобрите вашето здраве. Внимавайте и не стойте в помещения с тютюнев дим. Пасивното пушене също е вредно!

Редовно приемайте лекарствата, които са ви предписани – всеки ден и в точно определено време! Не трябва да пропускате прием!