Постпрандиална хипотония

мар. 15, 2023 | Здравна информация

Постпрандиалната хипотония е прекомерно понижаване на кръвното налягане, което настъпва след хранене.

  • Може да се появят замаяност, виене на свят и падания.
  • Лекарите измерват кръвното налягане преди и след хранене, за да диагностицират постпрандиална хипертония.
  • Честото хранене на малки порции с ниско съдържание на въглехидрати може да помогне.

Постпрандиалната хипотония се среща при до една трета от възрастните хора, но практически никога не се среща при по-младите хора. По-вероятно е да се появи при хора, които имат високо кръвно налягане или нарушения, които увреждат мозъчните центрове, контролиращи автономната нервна система (която регулира вътрешните процеси в тялото). Примери за такива разстройства са болест на Паркинсон, множествена системна атрофия и диабет.

Червата изискват голямо количество кръв за храносмилането. Когато кръвта тече към червата след хранене, сърдечната честота се ускорява и кръвоносните съдове в други части на тялото се свиват, за да поддържат кръвното налягане. При някои по-възрастни хора обаче тези механизми може да са неадекватни. Кръвта тече нормално към червата, но сърдечната честота не се увеличава адекватно и кръвоносните съдове не се свиват достатъчно, за да поддържат кръвното налягане. В резултат на това кръвното налягане пада.

Постпрандиалната хипотония може да причини замаяност, замаяност, отпадналост и падания. Ако възрастен човек изпитва тези симптоми след хранене, лекарите измерват кръвното налягане преди и след хранене, за да определят дали причината е постпрандиалната хипотония.

Лечение на постпрандиална хипотония

Коригирайте времето за употреба на лекарства и дейностите около храненето

Хората, които имат симптоми на постпрандиална хипотония, не трябва да приемат антихипертензивни лекарства преди хранене и трябва да легнат след хранене. Приемането на по-малка доза от антихипертензивните лекарства и по-честото хранене с малки, нисковъглехидратни ястия може да помогне за намаляване на ефектите от това заболяване. За някои хора ходенето след хранене помага за подобряване на притока на кръв, но кръвното налягане може да спадне, когато спрат да ходят.

Приемът на определени лекарства преди хранене може да помогне. Например, нестероидните противовъзпалителни лекарства (НСПВС) причиняват задържане на сол и по този начин увеличават обема на кръвта. Кофеинът причинява свиване на кръвоносните съдове. Кофеинът обикновено трябва да се приема само преди закуска, така че сънят да не бъде засегнат и човекът да не стане толерантен към ефектите на кофеина.

За хора, които имат тежки симптоми, които не реагират на други мерки и които са в болница, инжекциите на лекарството октреотид могат да помогнат, като намалят количеството кръв, което тече към червата.

 

В последната статия от поредицата за симптомите на сърцето и кръвоносните съдове, ще Ви запознаем с подуването, неговите причини, оценка и методи на тестване.

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист кардиолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за кардиолог  ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370

Най-ново