Припадък – тестване, лечение и основни неща, свързани със състоянието при възрастните хора, част 2

мар. 13, 2023 | Здравна информация

Тестване

Тестването обикновено се прави, освен ако хората нямат очевиден, безвреден емоционален тригер и иначе се чувстват добре. Лекарите избират тестове въз основа на предполагаемата причина.

 • Електрокардиография (ЕКГ)
 • Продължителна амбулаторна ЕКГ (Холтер монитор или монитор на събития)
 • Измерване на кислорода в кръвта (пулсова оксиметрия)
 • Измерване на кръвната захар с пръст
 • Понякога ултразвук на сърцето (ехокардиография)
 • Понякога тестване на наклонена маса
 • Понякога кръвни изследвания
 • Рядко изображения на централната нервна система (главен и гръбначен мозък)

По принцип, ако припадането води до нараняване или се е случило няколко пъти (особено за кратък период), е необходима по-интензивна оценка. Образните изследвания на сърцето и мозъка не се правят рутинно, освен ако лекарят не подозира проблем със сърцето или мозъка.

Хората със съмнение за сърдечни заболявания, включително сърдечен удар, абнормен сърдечен ритъм или аномалия на сърдечната клапа, обикновено се приемат в болница за оценка.

Прави се ЕКГ. ЕКГ може да покаже нарушение на сърдечния ритъм или друг сърдечен проблем, но понякога е нормално, ако анормалният сърдечен ритъм е отстранен. Понякога лекарите приемат лицето в болница, за да наблюдават сърдечната дейност в продължение на 24 часа. По-рядко лекарите могат да накарат лицето да носи малък сърдечен монитор, докато е у дома (наречен непрекъснат амбулаторен ЕКГ). Или, рядко, лекарите могат да имплантират записващо устройство под кожата.

Измерва се кислородът в кръвта. Пулсова оксиметрия се прави по време или веднага след епизод, за да се идентифицират ниски нива на кислород в кръвта (което може да означава кръвен съсирек). Ако нивото на кислород в кръвта е ниско, лекарите правят компютърна томография (КT) ангиография (използвайки интравенозен контраст) или сканиране на белия дроб, за да проверят за кръвен съсирек.

Лабораторните тестове се правят, ако констатациите от физически преглед предполагат, че са необходими. Все пак всички жени в детеродна възраст трябва да си направят тест за бременност.

Ехокардиография може да се направи при хора с припадък, предизвикан от физическо натоварване, сърдечни шумове или припадък, който възниква при седене или изправяне.

Тестът с накланяща се маса понякога се прави, ако хората припадат, когато се изправят. Използва се и за оценка на припадъка, причинен от физическо натоварване, ако ехокардиографията или стрес тестът при физическо натоварване не разкрият причина.

Стрес тестовете се правят, когато лекарите подозират нарушение на сърдечния ритъм, причинено от физическо натоварване. Често се прави при пациенти със симптоми, предизвикани от физическо натоварване.

Електрофизиологичното (EФ) изследване включва тестове, които записват електрическата активност и електрическите пътища на сърцето посредством проводници, прекарани през кръвоносните съдове в сърцето. Понякога се прави EФ тест, ако други тестове не идентифицират нарушение на сърдечния ритъм при лице с необясними повтарящи се епизоди на припадък, при хора с необясними предупредителни признаци и при хора с анамнеза за сърдечна недостатъчност поради инфаркт.

Електроенцефалография може да се направи, когато лекарите подозират припадък.

КT и ядрено-магнитен резонанс на главата и мозъка могат да се направят, когато лекарите подозират нарушение на централната нервна система.

Лечение на припадък

Специфичното лечение зависи от причината. Например, хора, които имат припадък, причинен от ненормален сърдечен ритъм, може да се наложи имплантиране на пейсмейкър и/или дефибрилатор.

Ако хората видят, че някой припада, те трябва да проверят дали човекът диша. Ако лицето не диша, минувачите трябва да извикат спешна медицинска помощ и да започнат кардиопулмонална реанимация, включително прилагане на автоматичен външен дефибрилатор, ако има такъв. След като лицето стигне до болницата, лекарите ще лекуват причината за припадъка с лекарства или подходящи мерки, като сърдечна дефибрилация с постоянен ток за рестартиране на сърцето или лекарства или операция за отваряне на запушени артерии.

Човек, който диша, трябва да остане легнал. Ако човекът седне изправен твърде бързо, припадъкът може да се повтори.

Лекарите могат да помолят човек, който е припаднал, да ограничи шофирането и работата с машини, докато причината за припадъка не бъде установена и лекувана, защото ако причината е неразпознато сърдечно заболяване, следващата проява може да бъде фатална.

Основни неща за възрастни хора

Възрастните хора са особено податливи на припадък, тъй като притока на кръв към мозъка намалява с възрастта. Най-честата причина за припадък при възрастните хора е неспособността на кръвното налягане да се коригира бързо, когато човек стои. Кръвният поток намалява, защото артериите стават по-твърди и по-малко способни да се адаптират бързо, липсата на физическа активност намалява мускулната активност, която изтласква кръвта през вените и обратно към сърцето, а сърдечните заболявания намаляват ефективността на изпомпването на кръвта.

При по-възрастните хора припадъкът често има повече от една причина. Например, комбинацията от приемане на няколко лекарства за лечение на сърдечни заболявания или високо кръвно налягане и стоене в гореща църква по време на дълга или емоционална служба може да доведе до припадък, въпреки че нито един фактор не е достатъчен, за да причини припадък.

Ключови точки

 • Припадъкът обикновено е резултат от недостатъчен приток на кръв към мозъка.
 • Повечето причини за припадък не са сериозни.
 • Някои по-рядко срещани причини са сериозни или потенциално фатални.
 • Ако припадъкът има очевиден отключващ фактор (като силна емоция), предшества се от симптоми (като замаяност, гадене или изпотяване) и изисква няколко минути за възстановяване, това вероятно е вазовагален синкоп и не е сериозно.
 • Припадането поради нарушения на сърдечния ритъм обикновено настъпва внезапно и с бързо възстановяване.
 • Лекарите могат да помолят човек, който е припаднал, да ограничи шофирането и работата с машини, докато причината за припадъка не бъде установена и лекувана, защото ако причината е неразпознато сърдечно заболяване, следващата проява може да бъде фатална.
 • Ако припадъкът е причинен от бавен пулс, може да е необходим пейсмейкър.

 

В следващата статия от поредицата за симптомите на сърцето и кръвоносните съдове, ще Ви запознаем с болката в крайниците, техните причини и оценка и методи на тестване.

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист кардиолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за кардиолог  ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370

Най-ново