Припадък

мар. 13, 2023 | Здравна информация

Замаяност (близо до синкоп) е усещане, че човек е на път да припадне. Припадъкът (синкоп) е внезапна, кратка загуба на съзнание, по време на която лицето пада на земята или се свлича на стол, последвано от връщане в съзнание. Човекът е неподвижен и отпуснат и може да има хладни крака и ръце, слаб пулс и повърхностно дишане.

Някои хора се чувстват замаяни, преди да припаднат. Други може да имат гадене, изпотяване, замъглено виждане или тунелно виждане, изтръпване на устните или върховете на пръстите, болка в гърдите или сърцебиене. По-рядко хората припадат внезапно, без предупредителни симптоми.

Припадъците, които представляват нарушение на електрическата активност на мозъка, и сърдечният арест, при който сърцето напълно спира да бие, могат да причинят загуба на съзнание, но не се считат за припадък. Въпреки това, при някои хора, които припадат, мускулите за кратко потрепват неволно, наподобявайки припадък.

Припадъкът може да се появи при хора на всякаква възраст, но опасните причини за припадък са по-често срещани сред по-възрастните хора.

Причини за припадък

Човек не може да загуби съзнание, освен ако мозъчната функция не е нарушена като цяло. Това нарушение обикновено възниква, защото общият кръвен поток към мозъка е намален. Понякога обаче кръвният поток е достатъчен, но кръвта не съдържа достатъчно кислород или глюкоза (кръвна захар), от които мозъкът се нуждае, за да функционира.

Притокът на кръв към мозъка може да бъде намален по няколко начина. Най-често причината е нещо, което пречи на нормалното връщане на кръвта към сърцето (и по този начин намалява притока на кръв от сърцето). По-рядко причината е нарушение, което пречи на изпомпването на кръвта (обикновено сърдечно заболяване). Въпреки че инсултите намаляват притока на кръв към мозъка, те намаляват притока само към част от мозъка. По този начин инсултите рядко причиняват припадък, с изключение на няколкото инсулти, които включват частта от мозъка, която поддържа съзнанието.

Най-честите причини за припадък са:

 • Силна емоция (като страх, болка или гледка на кръв)
 • Кашлица или напрежение за изхождане или уриниране
 • Продължително стоене прав
 • Внезапно изправяне
 • Бременност
 • Употреба на определени лекарства
 • Идиопатичен (което означава, че причината не може да бъде определена)

Тези често срещани причини почти винаги причиняват припадък само когато хората се изправят. Когато паднат, притокът на кръв към мозъка се увеличава, бързо възстановявайки съзнанието, въпреки че хората може да не се чувстват напълно нормални за няколко минути до няколко часа. Някои хора се чувстват уморени или изтощени в продължение на няколко часа. Тези причини обикновено не са сериозни, освен ако хората не са наранени при падане.

Повечето от тези причини включват намалено връщане на кръв към сърцето. Силна емоция (особено тази, предизвикана от гледката на кръв) или болка може да активира вагусния нерв. Активирането на блуждаещия нерв разширява кръвоносните съдове, намалява връщането на кръв към сърцето и забавя сърдечната честота. И двата фактора причиняват световъртеж и понякога припадък (наречен вазовагален синкоп или неврокардиогенен синкоп).

Напъването по време на движение на червата или уриниране или кашляне увеличава налягането в гърдите. Повишеното гръдно налягане може да активира блуждаещия нерв и също така да намали връщането на кръв към сърцето – два фактора, които могат да причинят припадък.

Здравите хора могат да припаднат, когато стоят неподвижни за дълго време (най-често срещано при войниците, феномен, наречен параден синкоп), тъй като мускулите на краката трябва да са активни, за да помогнат за връщането на кръвта към сърцето.

Твърде бързото сядане или изправяне може да причини припадък, тъй като промяната в позицията причинява натрупване на кръв в краката, което води до спад на кръвното налягане. Обикновено тялото бързо ускорява сърдечната честота и свива кръвоносните съдове, за да поддържа кръвното налягане. Ако тялото не компенсира по тези начини, световъртежът е често срещан и рядко може да настъпи припадък. Някои заболявания на мозъка и гръбначния мозък, продължителната почивка на легло и някои лекарства (особено тези, използвани за лечение на високо кръвно налягане) могат да попречат на тази компенсация и да доведат до припадък при изправяне.

Хормоналните промени в ранна бременност понякога водят до припадък.

Ниската кръвна захар (хипогликемия) първоначално причинява объркване, замаяност, треперене и други симптоми, но ако хипогликемията е тежка или продължителна, хората могат да загубят съзнание. Тъй като тези други симптоми обикновено се появяват преди припадък, хората с хипогликемия обикновено имат известно предупреждение, преди да припаднат. Обикновено причината за хипогликемия е употребата на лекарства за диабет, особено инсулин. Рядко хората имат тумор, който отделя инсулин.

По-рядко срещаните, но по-сериозни причини включват:

 • Нарушения на сърдечната клапа (най-често на аортната клапа)
 • Сърдечен ритъм, който е твърде бърз или твърде бавен
 • Запушване на артерия към белите дробове от кръвен съсирек (белодробна емболия)
 • Сърдечен удар или други нарушения на сърдечния мускул

Нарушенията на сърдечната клапа могат да блокират напускането на кръвта от сърцето. Много бързият пулс може да не позволи на сърцето достатъчно време да се напълни отново с кръв, така че се изпомпва по-малко кръв. Много бавен пулс може да не изпомпва достатъчно кръв. Кръвните съсиреци в белите дробове могат да попречат на сърцето да изпомпва достатъчно кръв. Хората с инфаркт рядко имат припадък, когато настъпи инфаркт (по-често при по-възрастни хора). Други необичайни нарушения на сърдечния мускул, наречени кардиомиопатии, могат да причинят припадък, особено по време на тренировка, обикновено поради нарушен сърдечен ритъм.

Въпреки че повечето инсулти не причиняват припадък, инсулт или преходна исхемична атака (ПИА), която включва определени кръвоносни съдове в основата на мозъка (инсулт на задната циркулация), може да причини припадък. По същия начин, мигрена, която включва тези кръвоносни съдове, понякога причинява припадък.

Оценка на припадъка

Ако е възможно, някой, който е бил свидетел на припадъка, трябва да предостави на лекаря описание на събитието, тъй като човекът, който е припаднал, може да не си спомня.

Предупредителни знаци

При хора, които са припаднали, определени симптоми и характеристики са причина за безпокойство. Те включват:

 • Припадък по време на тренировка
 • Няколко епизода за кратко време
 • Внезапно припадане без никакви предупредителни симптоми или видима причина
 • Припадък, предшестван или последван от възможни сърдечни симптоми като болка в гърдите, сърцебиене или задух
 • Напреднала възраст
 • Значително нараняване в резултат на припадък
 • Фамилна анамнеза за внезапна неочаквана смърт, припадък по време на тренировка или повтарящи се епизоди на припадък или гърчове, за които не е открита причина

Кога да посетите лекар

Въпреки че повечето причини за припадък не са сериозни, е необходима оценка от лекар, за да се разграничат сериозните причини от относително безобидните. Хората, които са припаднали, трябва незабавно да посетят лекар, особено ако имат някакви предупредителни признаци.

Какво прави лекарят

Лекарите първо задават въпроси за симптомите и медицинската история на човека. След това лекарите правят физически преглед. Това, което лекарите откриват по време на анамнезата и физическия преглед, често предполага причина за припадъка и тестовете, които може да се наложи да се направят.

Лекарите питат за събитията, довели до епизода на припадък. Те питат дали човекът е тренирал, спорил е или е бил в потенциално емоционална ситуация. Те питат дали лицето е лежало или е било изправено и ако е било изправено, колко време. Те също така питат за симптоми, които са се появили непосредствено преди или след събитието, включително дали лицето се е чувствало замаяно или замаяно или е имало гадене, изпотяване, замъглено или тунелно зрение, изтръпване на устните или върховете на пръстите, болка в гърдите или сърцебиене.

Лекарите също молят всички свидетели да опишат епизода. Внезапна, рязка загуба на съзнание без никакви предупредителни симптоми или очевидно отключващо действие предполага сърдечно заболяване. Ако припадъкът е предшестван от кратък период на симптоми като световъртеж, гадене, прозяване, замъглено виждане или изпотяване и се появи по време на болезнена или неприятна ситуация, това вероятно е вазовагален синкоп, който не е опасен.

Лекарите питат за предишни епизоди на замаяност или припадък и за други разстройства, лекарства или симптоми, които могат да бъдат свързани с припадък. Лекарите също проверяват лицето за наранявания в резултат на епизода на припадък.

След това лекарите измерват жизнените показатели на човека. Пулсът и кръвното налягане се измерват в легнало положение и след 1 до 3 минути прав. Лекарите слушат сърцето за признаци на анормална сърдечна клапа или необичаен кръвен поток. Правят неврологичен преглед за признаци на инсулт.

 

В следващата част от статията за припадъците, ще Ви запознаем с методите на тестване, лечението и основните неща, които са свързани със състоянието при възрастните хора.

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист кардиолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за кардиолог  ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370

Най-ново