При атеросклероза – на съдов специалист /ангиолог/

май 12, 2020 | Здравна информация

Индусите имат поговорка, че човек е толкова млад, колкото млад е гръбнакът му. Вероятно имат предвид каква е неговата двигателна активност. Друг афоризъм гласи, че човек е толкова стар, колкото са стари съдовете му.

За да съществува един организъм, той има нужда от хранителни вещества. Растенията си ги набавят от минералните соли на почвата, водата, въглеродният двуокис от атмосферата и слънчевата светлина, и чрез процеса фотосинтеза образуват кислород, който се отделя в околната среда. Животните си ги набавят като се хранят с растения или с други животни.

Защо съдовете на човек са толкова важни за неговата жизненост и здраве? Защото чрез артериалните съдове кислородът и останалите хранителни вещества достигат до отделните органи. Те са необходими за нормалното им функциониране, а чрез венозните съдове се отделят въглеродният двуокис и отпадните продукти от обмяната на веществата. Въглеродният двуокис се отделя чрез белите дробове, а отпадните продукти – чрез отделителната система. От това правило, разбира се, има изключения. Например т.нар. вена-порта доставя богата на хранителни вещества кръв към черния дроб, получени след резорбция от капилярите на чревните власинки.

Процесът на увреждане на артериите се нарича атеросклероза и представлява натрупване на липиди /масти/ в съдовата стена, които постепенно стесняват диаметъра на съда, което е свързано със затруднено доставяне на хранителни вещества до съответните органи, свързани с тези артерии. Плаките, които се натрупват в съдовете могат да са нестабилни, богати на липиди, което при резки колебания на кръвното налягане може да доведе до откъсването им от съдовата стена и да причини инфаркт, инсулт или исхемия на крайник, поради липсата на кръвоток в дадената област. За разлика от нестабилните плаки, стабилните са богати на фибрин и калций и по-рядко водят до описаните по-горе заболявания.

Защо е важно да се извършва профилактика на атеросклерозата? Защото тя се промъква тихо в организма и човек не подозира за съществуването й, докато не се изяви под формата на инсулт, инфаркт или артериална недостатъчност на крайниците, когато вече е късно да се вземат мерки и потърпевшият най-често остава инвалид. Според статистиката за 2010 година у нас от сърдечно-съдови заболявания са починали 74 392 души, което представлява 67,5% от общия брой починали от различни заболявания. Съгласно тези данни заемаме първо място в Европа по смъртност от инфаркти и инсулти 611/100 000 население, като средния брой за Европа е 233/100 000.

Известни са рисковите фактори за атеросклерозата: генетични, мъжки пол, хипертонията /у нас има около 2 мил. хипертоници/, тютюнопушенето /в България има 3 млн. пушачи/, повишеният холестерол, стресът, небалансираното хранене с липсата на достатъчно фибри, плодове и зеленчуци, злоупотребата с алкохол, липсата на достатъчна двигателна активност, водеща до наднормено тегло и т.н.

В какво се изразява профилактиката? Редовните профилкатични прегледи при съдов специалист и изследвания доплерова сонография на съдовете са ключови за ранната диагностика и навременното лечение. По време на прегледа се изследват съдовете, доставящи кръв към мозъка /каротидните артерии/, изследване на коремната аорта, хълбочните и бедрените съдове, както и тези на подбедрицата и горните крайници. Изследването е безвредно, безболезнено и позволява да се оцени с помощта на ултразвукови вълни наличието/липсата на нарушения на съдовата стена и определяне процента на стеснение на съдовия лумен и възможностите за лечение. При изследване на съдовете на корема е добре пациентът да не се е хранил и да не е приемал кафе преди прегледа. При начални промени на съдовата стена е достатъчно да се контролират рисковите фактори и включване на медикаментозно лечение за повлияване на холестерола и хипертонията. При по-изразено стесняване на съда, водещо до оплаквания в съответните органи се прибягва до оперативно лечение или поставяне на стент, който разширява артерията, близо до нормалния й размер.

Профилактичните прегледи се правят веднъж годишно от пациенти, които нямат сериозни оплаквания и са над 40-50 години. Ако пациентът има атеросклероза или е прекарал инфаркт, инсулт, имал е тромб в съдовете, добре е да посещава съдовия специалист на всеки три месеца или по преценка на лекаря.

Автор: д-р Анелия Пеева – ангиолог /съдов специалист/ в МЦ ЛОРА-Позитано

Прочетете още:

Какво трябва да знаем за периферната артериална болест?