При повръщане на кръв – веднага при гастроентеролог

ян. 12, 2022 | Здравна информация

Повръщането на кръв е симптом, който може да бъде причинен от много сериозни заболявания на храносмилателната система.

Повръщането на кръв трябва да бъде отдиференцирано от други два симптома – кръвохрак и кървене от устната кухина. При кръвохрака източник на кръвта е дихателната система и тя може да бъде примесена с храчки и често пъти се отделя с кашлица. Кръвта е не малко количество, но кървенето може да бъде обилно и да е трудна преценката за неговия източник.

При тежките заболявания на устната кухина, дори възпаление на венците може да бъде отделяно голямо количество кръв, което също да заблуди пациента.

Повръщането на кръв е симптом най-често при заболявания на хранопровода, стомаха и черния дроб. Злокачествените заболявания на хранопровода, някои редки заболявания и наличието на хиатална херния могат да причинят кървене, което от своя страна до доведе до повръщане на кръв. По отношение на стомаха и дванадесетопръстника трябва да се отбележи, че язвената болест и някои форми на гастрит могат да доведат до активно кървене и повръщане на кръв. Лечението на кървящи язви и гастрити се извършва в болнично заведение и има много добри резултати и добра прогноза за пациента. Не така стоят нещата при злокачествените заболявания на стомаха и хранопровода. Когато те се проявят с кървене и повръщане на кръв обикновено става въпрос за напреднало заболяване, което не може да бъде повлияно и прогнозата е неблагоприятна.

Друга група особено тежки заболявания, които могат да причинят кървене и повръщане на кръв са чернодробни заболявания като най-често става въпрос за чернодробна цироза. Чернодробната цироза предизвиква образуване на разширени вени в хранопровода, които при своето спукване причиняват масивен кръвоизлив, а състоянието е животозастрашаващо. Веднъж установени, вариците на хранопровода подлежат на периодично наблюдение и над определена големина се предприема процедура, която ги отстранява по време на ендоскопско изследване. Тази процедура значително подобрява прогнозата на пациента и може да бъде животоспасяваща.

Кървенето от гастроинтестиналния тракт (храносмилателна система) може да бъде придружено с отделяна на кашави зловонни черни изпражнения или директно кръв и развитие на анемия. Повръщането на кръв е симптом на такова кървене и изисква незабавно посещение на лечебно заведение. Установяването на точната причина става чрез извършването на ендоскопско изследване – оглеждане на хранопровода и стомаха с тръбичка, която има източник на светлина и камера. Едва след подобно изследване може да се вземе решение как да се лекува съответния пациент.

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист-гастроентеролог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за гастроентеролог ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370, 0700 175 75